Tradiční smažák: Bude českou specialitou?
PRAHA – Smažený sýr neboli smažák se možná stane pouze českou specialitou! Europoslanec Jan Březina ho chce totiž chránit jako značku! „Je to dobrý obchodní artikl a původně český nápad. Někdo by ale musel prohlásit, že je ohrožen jeho obchodní zájem,“ řekl Lidovým novinám Březina.
Podle odborníků se skutečně smažený sýr jinde než v Česku nepřipravuje. Z jakého sýra má vlastně správný smažák být? „Pravý smažák by se měl dělat z třicetiprocentního eidamu. U pětačtyřicetiprocentního se sýr příliš roztéká, nedrží pohromadě,“ řekl deníku Aha! majitel několika jídelen Antonín Konečný.
Většina politiků ale považuje nápad Březiny za hloupost. „Moravské klobásy, slivovice, to by snad stálo za registraci. Smažený sýr ale ne,“ říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.