SENIOŘI V NEJISTOTĚ! 5000 k penzi se nestihne? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

SENIOŘI V NEJISTOTĚ! 5000 k penzi se nestihne?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reprofoto ČT, profimedia, istock.com)

Pětitisícový »ježíšek« od vlády pro všechny důchodce se možná nestihne do prosince odsouhlasit. ODS a TOP 09 totiž zablokovaly žádost vlády, aby se o něm ve Sněmovně s konečnou platností rozhodlo už včera v prvním čtení.

Poslanci vládní koalice nejprve smetli ze stolu návrh zařadit na program schůze projednávání situace kolem šíření koronaviru. ODS a TOP 09 pak ale využily právo dvou sněmovních klubů vetovat návrh kabinetu, aby se mimořádný příspěvek k penzím definitivně schválil ještě během včerejška. Znamená to, že nyní se bude vše projednávat standardně, tedy i ve výborech a poslanci budou moci navrhovat změny. Hrozí tak, že se do prosince, kdy má být částka vyplacena, nestihne celé parlamentní kolečko. Obavy mírní ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD).

„Máme to napočítané, bude to – pokud to vrátí Senát – natěsno, ale my to stihneme!“ napsala Aha! v SMS. Všichni budou staří „Určitě se nejedná o rouškovné ani o žádný populistický krok vlády,“ obhajovala návrh kabinetu před poslanci ministryně financí Alena Schillerová (59, za ANO). Příspěvek podle ní ihned zlepší životní úroveň důchodců. „Je to výraz solidarity, každý z nás bude jednou starý,“ přisadila si i Maláčová. Odmítla přitom, že by to byl populistický krok. Opozice však není s předlohou spokojena. Například STAN nesouhlasí s částkou 5000 tisíc pro každého bez ohledu na výši důchodu, měla by být jen pro potřebné. A samoživitelky a samoživitelé by prý také měli dostat přilepšení, a to 6000 Kč.

Peníze pro 3 miliony

Senioři dostanou v lednu starobní penze v průměru vyšší o 848 korun, což je zákonem daná valorizace. Kvůli epidemii koronaviru, kdy se zvedly životní náklady důchodcům, ale vláda odsouhlasila právě jednorázový pětitisícový příspěvek. To je podle premiéra Andreje Babiše (65, ANO) výhodnější pro rozpočet než vyšší valorizace, protože se to nepromítne do výše penzí v následujících letech. I tak ale »nášup« bude představovat 15 miliard z rozpočtu drceného krizí. Starobních důchodců a důchodkyň je v Česku 2,41 milionu, invalidní penzi pobírá asi 419 tisíc a pozůstalostní 64 tisíc lidí.

Přečtěte si
paja5
26. 11. 2020 • 18:45

Paní Maláčová bich měla vědět že senioři a lidi co pobírají důchod invalidní čeká odvas slibované jednorázovou částku 5000 rouškovne od české správa sociálního zabezpečení očekávám od 1.12 2020 do do 10 dnů přichází platba

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.