Ministr nevyloučil další přísná opatření: Rouška zachrání před karanténou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ministr nevyloučil další přísná opatření: Rouška zachrání před karanténou!

Adam Vojtěch.
Adam Vojtěch. (Úřad vlády ČR)

Nakažených covidem v Česku rapidně přibývá. Důležitější ale je, že počet hospitalizovaných zatím roste mírně a nemocnice mají dostatek kapacit. I tak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) nevylučuje další omezující opatření. A vyhlásil ode dneška nová pravidla pro nařizování karantén.

Lidí v karanténě výrazně ubude. Podle nových pravidel totiž ten, kdo se setká s nakaženým, do ní nebude muset automaticky. Vyhnou se jí ti, kteří při kontaktu s pozitivně testovaným měli nasazenou roušku či respirátor a nemají žádné příznaky nemoci. Bude to samozřejmě platit za předpokladu, že ochranu použil i nakažený. Takovým lidem bude jen doporučeno, aby se deset dní bedlivě sledovali. Odříznutí od světa se vyhnou i ti, kteří v minulých 90 dnech nemoc prodělali a má se tak za to, že jsou imunní.

Kontakty udáme sami
Novinkou bude i to, že se nakažený člověk bude sám trasovat. Hygienici to totiž přestali stíhat. „Sebereportování bychom chtěli spustit v týdnu od 21. 9. Bude-li člověk pozitivně otestován, na webu vyplní informace o svých kontaktech, popíše je a uvede jejich telefonní číslo,“ přiblížil Vojtěch. Nově se podle něj také bude testovat u lidí, kteří se setkali s nákazou a nemají příznaky. „Asymptomatický kontakt je testovaný první až pátý den, nově to bude čtvrtý až pátý den, protože nemoc se projevuje se zpožděním po kontaktu s pozitivním,“ vysvětlil ministr. Od 21. září budou muset také lidé přijíždějící z rizikových zemí, mezi něž bylo aktuálně zařazeno například Španělsko, vyplňovat elektronický formulář.

Další cílená opatření
Vojtěch přitom nevyloučil, že budou muset být zavedena další protiepidemiologická opatření. „Nemůžeme si myslet, že čísla se sníží sama od sebe. Pravděpodobně budeme muset udělat ještě nějaká další opatření,“ uvedl. Měla by být prý cílená, nikoliv plošná. Podle něj je stěžejní sledovat poměr pozitivních záchytů nemoci na počet testů. „Číslo osm nebo devět procent je poměrně vysoké. Uvidíme, jak se bude vyvíjet v následujících dnech a podle toho případně další opatření přijmeme,“ dodal. Už od včerejška platí ve Středočeském kraji a okrese Uherské Hradiště, podobně jak tomu už bylo v Praze, uzavření restaurací a barů od půlnoci do šesti hodin ráno.

Nejvíc a nejvážněji nemocných má Praha
Nedělní přírůstek pozitivně testovaných byl po pěti dnech nižší než tisíc. Nákaza se potvrdila u 792 lidí, což je polovina sobotního rekordu. Ale o víkendech se méně testuje. Například ale v pátek bylo provedeno 18 406 testů, z toho je 60 % nařízeno hygienou a 40 % si lidé platí sami. Celkem je nyní v Česku 14 438 nakažených covidem, většina z nich má však jen mírný průběh nemoci. V nemocnicích leží 305 pacientů, z toho s vážným průběhem jich je 51. Nejvíc pacientů je v Jihomoravském kraji a v Praze, kde také nejvíc nemocných potřebuje umělou plicní ventilaci.

Co je připraveno
◗ 1086 volných lůžek intenzivní péče, což je čtvrtina z celkového počtu
◗ 7 870 standardních lůžek s kyslíkem
◗ 91 % volných ECMO přístrojů (mimotělní okysličování)
◗ 58 % dostupných plicních ventilací
◗ 80 ventilátorů v pohotovostních rezervách státu, které by byly distribuovány v případě zásadního zhoršení situace

Adepti na hospitalizaci
Riziko přijetí do nemocnice u nově pozitivně testovaných podle údajů ze srpna stoupá s věkem. Pokud je člověku méně než 45 let, »šance « skončit ve špitále je 1,6 procenta, ale u seniorů nad 75 let už je to 40procentní pravděpodobnost. Podobné je to, pokud jde o těžký průběh. U mladších lidí je riziko 0,1 procent, u starších seniorů pak 10 procent.

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>

Slovensko se bojí Čechů
Negativní test na koronavirus ne starší než 72 hodin, nebo nástup do pětidenní karantény a následně podstoupení testu. To čeká od pátku ty, co se z Česka vydají na Slovensko. Tamní ústřední krizový štáb totiž zařadil naši zemi mezi ty rizikové. Výjimku budou mít pendleři do 30 km od nejbližšího hraničního přechodu, studenti, pedagogové, výzkumníci, zdravotníci, zemědělci, sociální pracovníci, pracovníci v kritické infrastruktuře a někteří sportovci a umělci.

V péči doktorů 2 nakažení ze 100
Jen dvě procenta z celkového počtu nakažených covidem leží nyní v nemocnici. Šestina z těchto 305 pacientů, tedy 51 nemocných při tom potřebuje intenzivní péči. Resort zdravotnictví sleduje situaci ve špitálech podle ministra Adama Vojtěcha online. „Není to o absolutních číslech nově nakažených, mnohem zásadnější je řešit otázku hospitalizací a těžkých průběhů,“ prohlásil Vojtěch. Podle něj je zatím do systému zapojena asi polovina nemocnic a resort dělá vše pro to, aby svou kapacitu denně hlásily i další špitály. Záchranka pak bude přesně informována a nebude tápat, kam s nemocným dorazit. „V nemocnicích je velká rezerva kapacity, jsou schopny zvládnout násobně víc pacientů, i těch vážných,“ řekl Vojtěch s tím, že další lůžka se dají připravit. Podle premiéra Andreje Babiše (66, ANO) je na tom Česko dobře, i pokud jde o počet úmrtí. „Z hlediska smrtnosti je nejlepší Slovensko, pak Řecko a my jsme na třetím místě,“ uvedl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.