Respirátory a roušky pro seniory: Kdy, kolik a jak se k nim dostanou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Respirátory a roušky pro seniory: Kdy, kolik a jak se k nim dostanou?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Wikimedia Commons)

Už ve středu vláda usoudila, že čísla nakažených rostou takovým fofrem, že je nejvyšší čas jednat. Od včerejší půlnoci proto znovu platí zakrývání nosu a úst ve všech veřejnosti přístupných budovách. A aby opatření seniory až tolik nezasáhlo, kabinet každému nad 60 let posílá respirátor a 5 roušek ze svého...

1. Proč teď a kdo má na ně nárok? Už dříve vláda oznámila, že seniorům, kteří patří k nejvíce ohroženým skupinám, doručí ochranné prostředky přes Českou poštu. A to v případě »výrazného zhoršení situace«. Ve středu pak usoudila, že je nejvyšší čas, jelikož denní přírůstky nakažených covidem přesahují tisícovku. A padlo rozhodnutí, že každý nad 60 let dostane na adresu trvalého bydliště ze státních rezerv jeden respirátor a pět jednorázových roušek. Podle usnesení má jít o tři miliony kusů respirátorů třídy FFP2 a 15 milionů kusů roušek.

2. Kdy ústenky dorazí do schránek? Distribuce prostředků z policejního skladu v Opočínku začala už včera ráno, roušky se ale k prvním příjemcům dostanou až v úterý. „Distribuce na jednotlivé pobočky začne v pondělí, v úterý pak začneme s doručováním,“ řekl Aha! mluvčí pošty Matyáš Vitík. Vicepremiér Jan Hamáček (41, ČSSD) včera uvedl, že půjde o obálky, v nichž kromě ochranných prostředků, nebude žádný dopis navíc. Prý by to jen zdržovalo. „Jen doufám, že u toho bude aspoň návod, spousta seniorů neví, jak to správně používat,“ zamýšlí se Zdeněk Pernes, šéf Rady seniorů.

3. Není jich trochu málo? I když dostat by se mělo na každého, pomůcky dlouho nevydrží. Chirurgické roušky z »eráru« se totiž doporučuje měnit každé tři hodiny. Respirátor lze sice po dezinfekci používat opakovaně, také ale jen maximálně několik dní. Chystají se tedy i další podobné várky? „O každé distribuci musí rozhodnout vláda, zatím rozhodla pouze o množství, které je aktuálně rozváženo,“ sdělil Aha! ministr Hamáček. Podle dřívějších ujištění je však ve státních rezervách pomůcek dostatek.

4. Co pak, seženou další nebo zase šít? Až skončí životnost pomůcek od vlády, senioři budou znovu odkázáni na to si roušky šít, nebo kupovat. Podle množství se ceny chirurgických ústenek pohybují na internetu kolem 7 korun za kus, v obchodě či lékárně je dostanete kolem 10 korun. Jenže nelze vyloučit, že by kvůli vyšší poptávce mohly zdražit. „Nemám informace, že by lékárny měly nedostatek zásob. Samozřejmě může dojít k lokálnímu výpadku dodávek, ale na vině je převážně distributor,“ řekl Aha! Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

5. Jak s ochranou správně zacházet? Chirurgické roušky chrání o něco víc než bavlněné, jelikož mají na povrchu elektrostatický náboj, který tvoří částečnou ochranu před mikroorganismy. Účinek však se zvlhnutím klesá, po použití by se tedy jednorázová ústenka měla zahodit. Běžné bavlněné roušky lze však vyprat, nebo vyvařit. Daleko vyšší ochranu před nákazou zaručují respirátory. Ty lze použít po správné dezinfekci při nízké teplotě v troubě (pozor, nikdy v mikrovlnce) či v roztoku sava a vody opakovaně. Při sundávání a nasazování roušky či respirátoru se nedotýkejte svrchní vrstvy, vždy s nimi manipulujte za okraj nebo za gumičku.

Opozice: Je to výsměch

Právě množství zasílaných roušek šéf opoziční ODS Petr Fiala (56) označil za výsměch všem. „Vláda po 6 měsících od začátku koronakrize místo fungující chytré karantény a ochrany nejohroženějších, pošle seniorům jeden respirátor a 5 roušek. To snad pánové Babiš, Hamáček a Vojtěch ani nemohou myslet vážně,“ napsal na Twitter. Opozice už dříve kritizovala rozdávání roušek ze státních zásob při volbách, také již vládou schválený mimořádný příspěvek 5000 korun penzistům hodnotí jako předvolební úplatek. Podle šéfa Rady seniorů Pernese jde i přes nízký počet o něco navíc, co senioři ocení. „Ne všichni roušky mají, respirátory jsou nedostupné. Jsou to pro ně také výdaje navíc vedle běžného spotřebního koše,“ řekl Aha!

Pozor na šmejdy

Při nákupu účinnějších, ale dražších ochranných pomůcek, jako jsou třeba respirátory, byste si měli pohlídat několik věcí. Varovat může třeba právě podezřele nízká cena. Mohlo by se tak jednat o výrobek, který vás podle Marcely Munzarové z Nano Medical ochrání před nákazou zhruba stejně, jako obyčejná utěrka na obličeji. „Pokud na výrobku nebo na jeho obalu není uvedena značka CE, tak bych se ho raději vyvarovala. Stejně tak, pokud je například u roušky uvedena certifikace patřící respirátoru, například FFP2 či FFP3,“ popsala Munzarová Aha!

Prymula se sichroval

Epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula (56) se pustil i do podnikání. Oprávnění mj. k výrobě zdravotnických prostředků, lektorské činnosti či konzultační činnosti zařídil letos v červnu. Ten přitom až do května dělal náměstka ministru zdravotnictví, po neshodách a následném odchodu radí Babišovi. „Ještě nedělám vůbec nic, maximálně někde něco odpřednesu. Pouze jsem se zaregistroval, protože jsem chtěl odejít z ministerstva. Ale teď jsem na Úřadu vlády,” vysvětloval pro Euro.cz.

Parlament bez návštěvníků

Až do odvolání Senát kvůli aktuálnímu nárůstu případů koronaviru zrušil akce pro veřejnost a prohlídky Valdštejnského paláce. Prohlídky svých budov ruší ode dneška také Sněmovna. V dolní komoře se navíc nebudou konat konference, semináře a vernisáže. Uzavírá se také galerie pro veřejnost, z níž mohou zájemci sledovat poslanecké schůze.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.