Daniel Rosecký (49): Postavil největší plachetnici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Daniel Rosecký (49): Postavil největší plachetnici

V současné době staví Daniel Rosecký ve své stodole škuner.
V současné době staví Daniel Rosecký ve své stodole škuner. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská a archiv Daniela Roseckého)

Na návsi mají maják, písečnou pláž, ponorku i mezinárodní přístav. Tak žijí obyvatelé Bežerovic, malé obce na Táborsku. Každý měsíc se scházejí a společně se baví. U zrodu neobvyklých aktivit stojí stavitel lodí Daniel Rosecký (49).

Původním povoláním učitel se do vesničky přistěhoval před sedmi lety. Spolu s novými sousedy a přáteli uspořádal řadu zábavných setkání, díky kterým mají místní k sobě blíž. Sám se pak ve volném čase věnuje stavbě lodí. Podle jeho plánů a modelu vznikla v profesionální loděnici v Egyptě největší česká plachetnice La Grace. „Replika korzárské brigy vznikla podle dobových plánů z poloviny 18. století. Původně jsem ji stavěl pro sebe, ale nyní křižuje s turisty moře i oceány. Byla i v Karibiku,“ poznamenal stavitel.

Začal ve třech
Se stavbou modelů začal prý už ve třech letech. „S rodiči jsem pouštěl skořápky ořechů na vodu. To byla má první flotila. Přes modely jsem se dostal ke stavbě opravdových lodí,“ řekl Aha!. Kolik modelů a lodí postavil, nedokáže říci. V současné době má ve stodole rozestavěný osmimetrový škuner. Zčásti se při jeho návrhu inspiroval plány lodí z 18. století a zčásti jde o jeho vlastní konstrukci. „Až ho pustíme na vodu, musíme ho důkladně otestovat. Pokud bude vše o.k., splujeme s ním Dunaj až do Černého moře. Pak zamíříme na Mallorku,“ popsal své další plány Daniel Rosecký.

La Grace v číslech
➤ největší česká plachetnice měří celkem 32,3 metru a na šířku má 6 metrů
➤ ponor je 2,8 metru
➤ výška stěžňů je 25 metrů
➤ výtlak 125 tun
➤ plocha plachet je 364 metrů čtverečních

Víte, že...
...La Grace je ve volném překladu Půvabná? Jmenovala se tak loď prvního skutečného českého námořníka Augustina Heřmana.Ten podnikal cesty ve službách holandské Západoindické společnosti, kdy plul přes Atlantik do Nového světa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.