Největší neřesti Čechů: Kolik za ně utrácíme? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší neřesti Čechů: Kolik za ně utrácíme?

Na cigárko, pivko i fotbal Češi peníze vždycky najdou...
Na cigárko, pivko i fotbal Češi peníze vždycky najdou... (Foto Aha! – Martin Pekárek, Mária Rušinová, Martin Sekanina)

Neuvěřitelných 220 miliard korun utratili Češi v loňském roce za cigarety, alkohol, narkotika a prostitutky. Polovinu z toho činily útraty za tabákové výrobky, které společně s lihovinami žebříčkům českých neřestí vévodí.

Jak vyplývá z údajů Eurostatu, náklady na tyto zbytné položky během let rostou. Například zatímco v roce 2001 jsme za alkohol, placený sex, cigarety a drogy vydali »jen« 110 miliard, loni už to bylo přes 220 miliard.

Proč lehké holky zdražují
Není to ale jen tím, že bychom si »dopřávali« více. „V růstu výdajů se odráží obecná spotřebitelská inflace, jelikož třeba i prostitutky musí z něčeho platit nájem a elektřinu. Vyšší náklady na energie či mzdy zase zdražují výrobu alkoholu či tabáku, přičemž do cen tohoto zboží se také promítá navyšování příslušné spotřební daně, případně úpravy sazeb DPH,“ vysvětluje šéfekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Legální drogy vedou
Nejpopulárnější jsou přitom legální, tedy dostupné drogy jako alkohol a cigarety. Loni jsme s útratami za tabák vůbec poprvé překročili hranici 110 miliard, u alkoholu jsme se 100miliardové metě povážlivě přiblížili. Naopak poměrně stabilní zůstávají útraty za prostituci a nelegální drogy. V nich loni Češi utopili necelých 16 miliard. „V roce 2001 utratili lidé v ČR za prostituci 3,6 miliardy, což při zohlednění inflace odpovídá dnešním 5,1 miliardy. Reálně tedy výdaje za prostituci narostly v tomto miléniu o zhruba jednu miliardu korun,“ dodal Kovanda.

Loňský účet za neřesti

Tabák 110,7 miliardy
Alkohol 93,5 miliardy
Drogy 9,7 miliardy
Prostitutky 6,2 miliardy

Celkem 220,1 miliardy

Pro srovnání, za jídlo Češi ročně utratí přes 534 miliardy korun. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.