Zemanův kancléř Vratislav Mynář: Tohle stihl za 8 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemanův kancléř Vratislav Mynář: Tohle stihl za 8 let!

Vratislav Mynář, hradní kancléř, má na Uherskohradišťsko úzké vazby
Vratislav Mynář, hradní kancléř, má na Uherskohradišťsko úzké vazby (Profimedia)

Co rok, to průšvih? Jen za letošní pololetí se jich na hradního kancléře Vratislava Mynáře (53) nabalilo hned několik. Pro prezidenta Miloše Zemana (75) je ale zřejmě nepostradatelný a hlava státu už dávno jeho kauzy neřeší. Je tak dost možné, že do konce mandátu současného hradního pána v roce 2023 výčet Mynářových malérů ještě nabobtná.

2013

*Aby se mohl seznamovat s tajnými informacemi, měl Mynář požádat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o prověrku na stupeň přísně tajné. Chtěl to i prezident. „Jinak mu hrozí ztráta místa kancléře,” řekl Zeman. Jenže Mynář podklady poskytl NBÚ v prosinci, tedy až několik měsíců po nástupu do funkce kancléře.

2014

*Ukázalo se, že kancléř NBÚ nedodal vše potřebné. Zbytek podkladů úřadu poskytl až ke konci roku 2014, o čemž prezident nevěděl. „Pan prezident uvedl, že byl informován, že proces prověrky probíhá standardně,“ sdělil mluvčí Jiří Ovčáček.

2015

*Za pouhých 5,5 milionu koupil Mynář vilu v pražských Strašnicích. Její cena o deset let dříve přitom byla 8,25 milionu. Sumu zdůvodnil tím, že dům byl v havarijním stavu. Pak se pustil do přestavby prvorepublikové funkcionalistické vily takový způsobem, až na památkáře šly mdloby. Navíc mu na takovou rekonstrukci chyběla povolení. *V tomto roce Mynář naposledy přispěl do prezidentova nadačního fondu. Když se jej Aha! ptalo, proč s tím jako člen správní rady fondu přestal, tvrdil, že se polepší. Ale zatím to nenapravil. *V listopadu zorganizoval zájezd pro obyvatele Osvětiman, kde je zastupitelem, na Pražský hrad. Osvětimanští si tak mohli prohlédnout běžně nepřístupné prostory, aniž by procházeli bezpečnostní kontrolou.

2016

*V prosinci se objevilo kompromitující video na tehdejšího hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Ten z pořízení videa obvinil Mynáře. „Panu Mynářovi bych rád připomněl, že na základě jím opatřených materiálů jsem byl vyšetřován policií, která v září 2017 došla k závěru, že jsem se nedopustil žádného trestného činu ani pochybení,” řekl Aha! o něco později již bývalý protokolář.

2017

*Policie začala rozplétat stamilionovou zakázku na zpevnění břehů nádrže Klíčava v Lánech. Navrhli obžalovat Mynářova podřízeného, šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. *Po více než čtyřech letech ve funkci podal Mynář své vůbec první majetkové přiznání. K tomu ho ale přiměl až soud. Ukázalo se, že Mynář v roce 2017 vlastnil přes stovku pozemků, akcie firem, měl 13,5 milionu na účtu a další desítky milionů rozpůjčoval vlastním firmám.

2018

*Společně s prezidentem i Mynář vstoupil do dalšího funkčního období. V červnu asistoval u akce, při níž prezident veřejně spálil obří červené trenky. Ty na střechu Hradu vyvěsili aktivisté. Jenže za to dostala prezidentská kancelář napomenutí od České inspekce životního prostředí. Původně hrozila až 50tisícová pokuta.

2019

*Počátkem roku média informovala, že Mynář měl ovlivňovat soudce. Upozornil na to někdejší šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a ústavní soudce Vojtěch Šimíček. Popsali několik schůzek, na nichž se kancléř údajně zajímal o živé případy a rýsoval jejich ideální rozlousknutí. Kancléř to odmítl, zastal se ho také prezident. *Zároveň vzal zpět žalobu na NBÚ kvůli neudělení prověrky. Vysvětlil to tím, že soudci městského soudu, kteří měli případ řešit, jsou vůči němu zaujatí. Už o dva roky dříve slevil i Zeman. Řekl, že pokud Mynář bude dělat svoji práci dobře, není důvod ho odvolávat. *Reportéři zjistili, že Mynář vybudoval před třinácti lety v Osvětimanech, kde je zastupitelem, načerno rybník. Sám kancléř přiznal, že povolení do této doby nezískal.

2020

*Kancléř si měl údajně objednat u čínské ambasády výhružný dopis, který měl tehdejšího šéfa Senátu Jaroslava Kuberu (†72) odradit od zamýšlené cesty na Tchaj-wan. Že by v tom měl prsty, Mynář odmítl. *Inspekce životního prostředí zahájila řízení s firmou O.L.G.A., v níž je Mynář společníkem. Důvodem byl neoprávněný odběr vody z »černého« rybníka, které firma používala k zasněžování sjezdovky v Osvětimanech. *V dubnu, tedy v době nouzového stavu, Mynář ve své restauraci uspořádal zabijačku. Prý byla nutná, protože hladem zesláblé prase by jinak pošlo. Místo hygieny zaúřadovala veterinární správa a Mynářovi napařila 1300 korun pokuty za to, že prase neregistroval. *Podle Aktuálně.cz dcera muže, který prodal prezidentu pozemek za 2,5 milionu na jeho bungalov, dostala lukrativní zakázku v Lánech. Na smlouvách figuruje Mynářův stíhaný podřízený Balák. Prodej pozemku pro prezidenta měl dojednávat právě kancléř.



Přečtěte si
zadnice
1. 8. 2020 • 17:20

U Zemana už je to jedno, je už dávno za zenitem a nikdo s ním nehne.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.