Koronavirus v Moravskoslezském kraji - Starostové zuří: NEOMEZUJTE NÁS! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Koronavirus v Moravskoslezském kraji - Starostové zuří: NEOMEZUJTE NÁS!

Roušky v pražském metru zůstávají povinné
Roušky v pražském metru zůstávají povinné (Foto Blesk - Mária Rušinová)

Moravskoslezský kraj je v současnosti největším ohniskem koronaviru v republice. Včera sem přijel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO) uklidnit rozvášněnou situaci. Ta vznikla kvůli pátečním nečekaným a rychlým opatřením tamní krajské hygienické stanice v Ostravě.

Občané Moravskoslezského kraje musí nosit roušky v MHD i ve vnitřních veřejných prostorách, zakázané jsou akce nad 100 lidí, restaurace a bary zavírají ve 23.00. Ministerstvo zdravotnictví o změnách dostalo informaci od krajské hygienické stanice už ve středu, občanům a i hejtmanovi Ivu Vondrákovi to však jaksi zapomněli říct a vše oznámili až v pátek s okamžitou platností.

Nehoráznost!

Zpráva zasáhla organizátory mnoha akcí, kteří už stavěli na večer pódia, NeFestival Colors of Ostrava byl dokonce v plném proudu. „Je to nehorázné, takto z minuty na minutu. A hovoří přitom o prevenci. Pro mnoho podnikatelů je to doslova likvidační,“ rozčilovala se šéfka festivalu Colours Zlata Holušová. Vojtěch už se občanům omluvil za chybu při oznamování opatření a vyzval šéfku krajské hygieny Pavlu Svrčinovou k rezignaci. Ta sice neodstoupí, nicméně přiznala pochybení v tom, že páteční protipandemická opatření měla okamžitou platnost. „Paní ředitelka mou kritiku přijala, omluvila se a ve funkci zůstává dál,“ uvedl Vojtěch po včerejším zasedání bezpečnostní rady kraje. Obyvatelům Moravskoslezského kraje pak dal určitou naději: „V pátek by mohlo dojít k určitému uvolnění opatření, zvýšíme počty testovaných a zrychlíme oznamování výsledků.“ I tak včera v Ostravě proběhla demonstrace s výmluvným názvem Nedělejte z nás hňupy, kterou svolalo hnutí Ostrava nemlčí.

Krajské volby 2020: Do zastupitelstev krajů se bude volit 2. a 3. října>>>

Zlobí se i starostové

Rozzlobení jsou starostové měst a obcí v Moravskoslezském kraji. „Máme na celém Krnovsku s 43 tisíci obyvateli jediného pacienta,“ prozradil starosta Krnova Tomáš Hradil (na snímku) a dodal: „Vzdálenosti od lokálních ohnisek nákazy jsou kolem 80 km. Hygiena s námi vůbec nedokáže komunikovat svá rozhodnutí. Nejsem proti nošení roušek, ale proti okamžitým restrikcím. Rozhodně si to nenecháme líbit!“

Koronavirus se šíří i Vlčnovem na Uherskohradišťsku, testy v obci odhalily už 20 nakažených. „Je to nepříjemné. Já jsem skončil v karanténě, protože to má můj syn,“ uvedl starosta Jiří Matušík. Vlčnov, kde se od víkendu musejí povinně nosit roušky, již kvůli koronaviru přišel o letošní legendární jízdu králů, nyní i populární hodové programy. „Zrušili jsme páteční promítání v amfiteátru, zpívání v búdách, zábavu. Zavřeli jsme i koupaliště,“ konstatovala místostarostka Marta Mošťková.

Nemocní jsou »zdraví«!

Počet lidí v Česku nakažených koronavirem je prakticky stejný jako v půlce dubna, kdy epidemie dosahovala vrcholu. Situace však není zdaleka tak vážná.

Lidé neumírají a hospitalizovaných je mnohem méně. „Velmi přesně známe ohniska nákazy a jejich původ. Nečelíme plošnému šíření nemoci. Ve většině okresů je teď riziko minimální nebo nulové, to tehdy nebylo,“ uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Většina těch, u nichž testy prokázaly nákazu, jsou podle něj zdraví jedinci. Onemocnění u nich má velmi mírný průběh, takže se v podstatě neléčí. Tomu odpovídá i fakt, že do nemocnic přicházejí pouze jednotlivci.

Statistické tabulky a zbytek článku najdete v tištěné verzi Aha! 21. 7. 2020

Jak se stát členem volební komise?

Přečtěte si
j.p.toman
22. 7. 2020 • 08:44

Pro peníze by riskovali životy spoluobčanů. Je to stejná sorta lidí, jako byli ti v rumové aféře. Počet nakažených v severomoravském kraji hrozivě narůstá a hejtman se diví, proč jim hygienici ruší akce a nařizují roušky....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.