Český med: Brutální zdražení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Český med: Brutální zdražení!

Stávající uplakané počasí se všem nezavděčí. Zatímco zemědělci nad příznivými srážkami jásají, včelaři si zoufají nad ztrátami medu. Zatímco loni se dal med koupit zhruba za 180 korun, kvůli jeho nedostatku letos za kilo zaplatíme možná až 260 Kč! Tedy o nějakých 45 % víc. Většinu z částky navíc shrábnou obchodníci.

Podle včelařů to letos opravdu vypadá tak, že medu bude znatelně méně než v předchozích letech. A důvod? „Čtrnáct dnů už v důsledku počasí včely nebyly v proletu a v úlech zkonzumovaly veškeré své zásoby, teď hladoví,“ zoufá si jednatel jihlavských včelařů Dušan Straňák.

Není šťáva
Jeho kolega Miloslav Peroutka, mluvčí Českého svazu včelařů doplňuje, že není medovice, tedy sladká šťáva, kterou se včely v tomto období nejen živí. Produkují ji mšice na listnatých a jehličnatých stromech a po vytočení květového medu z pláství je potravou včelek, a ty z ní zároveň vyrábějí i oblíbený lesní med. Jenže letos medovici spláchl déšť. „Včelám by se mělo proto při vytáčení prvního medu nechat v úlech alespoň pět kilo zásob, aby měly rezervu pro podobné případy,“ vysvětlil Peroutka.

Snědí med
Přikrmovat včely je nyní možné pouze medem, tedy pokud od nich jejich chovatel chce letos ještě další snůšku získat. Ale jestli ji ještě nanesou, je otázka. Podle Peroutky už jí tolik nebude. V případě, že by včelař teď začal přikrmovat cukrovou vodu, nesměl by už případný další letošní med prodat. Tou se může přikrmovat pouze před zimou.

Jihlava: Je to kritické
V důsledku počasí hladoví včely také na Jihlavsku. Odkvetla řepka, ubývá i maliní. „A to jsme na tom lépe než třeba v některých oblastech Pardubicka a Královéhradecka, tam někteří kolegové med letos ještě téměř neviděli. Teď by se podle kalendáře měl med vytáčet, ale v úlech není nic. Hladové a malátné včely se pohybují po česnech a z úlů vyhánějí trubce. Za čtyřicet dnů by se už přitom měla odchovávat generace včel, která by měla v úlu přežít zimu. Situace je zoufalá,“ říká Dušan Straňák.

Cena půjde nahoru
Stejně jako u jiných produktů platí zákon nabídky a poptávky. Kvůli nedostatku se med výrazně zdraží. „Prodejní cena by měla být v důsledku poměrně vysokých vstupů trojnásobná. Počítám, že ve městech se kilo medu objeví za 200 až 260 korun,“ myslí si Dušan Straňák, který letošní propad v produkci oproti loňsku odhaduje o 40 procent.

Prodávají za 73 Kč/kg
Ve výkupu dostane nyní včelař za kilogram květového medu 73 korun. „Překupníci požadují i 100 korun za kilo,“ říká Dušan Straňák, který také med od včelařů z Jihlavska vykupuje.

Víte, že...
...situaci může zachránit kvetoucí svazenka a pohanka, těchto rostlin je ale vyseto v Česku minimum?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.