Záchranná akce na Náchodsku. Stovky lidí hledaly Míšu (3) - Děkuji, že jste mi ho našli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Záchranná akce na Náchodsku. Stovky lidí hledaly Míšu (3) - Děkuji, že jste mi ho našli!

Takhle vypadá štěstí – zachráněný Míša s maminkou.
Takhle vypadá štěstí – zachráněný Míša s maminkou. (pro Aha! – Petr Smetana)

HRONOV – Celkem dvě stovky lidí hledaly ztraceného Míšu (3), který zabloudil v lesích mezi Žabokrky, Zlíčkem a Hronovem na Náchodsku. Prokřehlého chlapce našli dobrovolní hasiči až v neděli pozdě večer, po pěti hodinách hledání.

● Pět hodin chodil po lese
● Stopovalo ho osm psů
● V lese ho zahlédli hasiči

Maminka malého Michala vyrazila společně s chlapcovým dědečkem a rodinnou známou do takzvaného Farského lesa poblíž Hronova. Podle policie se chtěli v lese podívat po houbách a na ohníčku upéct buřtíky.

„Maminka požádala dědu, aby dal na chlapce pozor a se známou se vypravila do lesa podívat se po houbách. Chlapec viděl, že maminka odchází a vydal se za ní. Dědeček si zase myslel, že maminka na Míšu v lese čeká,“ popsala začátek největší pátrací akce z poslední doby náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Míšova maminka se vrátila asi za dvacet minut, a když zjistila, že chlapec s dědečkem není, začali všichni tři pátrat v okolí. „Chlapcovi nejbližší začali hledat v neděli okolo páté hodiny odpoledne, ale po neúspěšném pátrání trvajícím hodinu a půl raději zavolali policii,“ doplnila Prachařová.

Policie spustila ohromnou pátrací akci, do které se postupně zapojilo třicet policistů, osm psovodů se psy, 152 dobrovolných hasičů a celá směna hasičských profesionálů z Náchoda, šest členů Skalní záchranné služby CHKO Broumovsko a také posádka vrtulníku s termovizní.

„Okolo sedmé hodiny večer se akce rozběhla, a protože v lese už byla tma, rodina svými mobilními telefony povolala všechny své známé z Hronova, aby pomohli při pátrání. Policejní vrtulník s termovizní přiletěl z Prahy a po poradě nad mapou okamžitě začal přelétávat nad temným lesem,“ doplnila policejní mluvčí.

Míšovi nejbližší byli už zoufalí, když se okolo desáté hodiny ozvala vysílačkou pátrací skupina dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce. „Dobrovolní hasiči našli prokřehlého chlapce krátce po desáté hodině v lese v prostorech za bývalou slévárnou v Žabokrkách. Ukázalo se, že malý chlapec při bloudění lesem našlapal asi pět kilometrů. Nejdříve se vzdaloval, pak se otočil, ale spletl si cestu,“ upřesnila mluvčí hasičů Martina Žahourková.

Malého Míšu okamžitě prohlédl lékař, který zjistil, že i když je chlapec prochladlý, neutrpěl žádné zranění. „Největší radost měl samozřejmě, když ho šťastná maminka vzala do náručí,“ popsala chvíle setkání policejní mluvčí Eva Prachařová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.