Kozel: Nejstřeženější zámek v republice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kozel: Nejstřeženější zámek v republice!

Zámek Kozel je nejstřeženější památkou v republice.
Zámek Kozel je nejstřeženější památkou v republice. (pro Aha! – Petr Havránek)

ŠŤÁHLAVY - Nejmodernější technologie střeží zámek Kozel na Plzeňsku. Špičkový systém byl původně vyvinutý pro vojenské účely. Zámek z 18. století je tak nejlépe střeženou památkou v zemi.

Nejmodernější technologie střeží zámek Kozel na Plzeňsku. Špičkový systém byl původně vyvinutý pro vojenské účely. Zámek z 18. století je tak nejlépe střeženou památkou v zemi.

Jednotlivé exponáty jsou hlídány čtyřmi bezpečnostními systémy. Každou věc opatřili pracovníci zámku čipy, mikročtečkami i neviditelnými laky. Nad vším navíc bdí desítky kamer. „Tyto systémy se ještě různě kombinují, aby vše bylo co nejlépe zabezpečeno,“ popisuje kastelán Karel Bobek elektronické zabezpečovací zařízení. S jeho budováním se začalo už v 70. letech. K vylepšování pak došlo v 90. letech, kdy odtud zloději odnesli třicet cenných exponátů. Evidence historických předmětů navíc obsahuje takzvanou policejní kartu. Jejím základem je formulář Interpolu, kde je předmět přesně popsán, aby se dal při případné krádeži snadno najít.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.