Babička vyšla před 165 lety: Kolik za román Němcová dostala? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Babička vyšla před 165 lety: Kolik za román Němcová dostala?

Úvodní list prvního  vydání Babičky
Úvodní list prvního vydání Babičky (Profimedia)

Prožívala v té době nejtěžší období svého života. Mimo smrt syna se spisovatelka Božena Němcová (†41) potýkala s nemocemi, chudobou, byla pod policejním dozorem. Přesto vytvořila literární dílo, které oslovilo a stále oslovuje celý národ. Román Babička vyšel nejprve ve čtyřech sešitech právě před 165 lety.

K dílu většího rozsahu Boženu Němcovou přemlouvali přátelé ještě dříve, než ji prvorozený syn Hynek zemřel na tuberkulózu. „Utekla jsem do toho osamělého stavení v malém údolíčku, k milé babičce, a když jsem slyšela její rozumná slova, její písně a pohádky, měla jsem za to, že jsem děvče a zapomněla při nich na všecek ostatní svět, se všemi jeho trampotami,“ napsala Božena Němcová jazykovědci A. V. Šemberovi. S postavou malé Barunky se spisovatelka naprosto ztotožňovala.

Levná verze

Dílo psala od podzimu 1853 do léta 1854. O rok později se vydání ujal pražský tiskař a nakladatel Jaroslav Pospíšil. Protože by kniha byla příliš drahá, zvolil otištění do čtyř sešitů, které byly opatřeny hráškově zelenými nebo žlutými obálkami. Všechny měly stejnou grafickou úpravu a zevnitř byly potištěny anotacemi knih z Pospíšilova skladu. Dělení textu spisovatelce nevadilo, spíše se jí dotýkalo zdlouhavé vydávání.

Zásahy do textu

Do tisku šla Babička rychle a bez pečlivých korektur. „Objevily se i neautorské zásahy do textu, které Němcovou nemile překvapily,“ uvadí Muzeum Boženy Němcové v České Skalici. Za celý román, tedy 10 archů a 26 stran, dostala autorka 151 zlatých a 20 krejcarů (zedník mistr si v té době vydělal 57 až 60 krejcarů denně). Nutno podotknout, že písař, který rukopis opisoval pro tiskárnu, byl honorován lépe.

Víte, že...

...kniha do současnosti vyšla ve více než 300 českých vydáních? ...přeložena byla do několika desítek jazyků, včetně čínštiny a japonštiny?

Spekulace o původu

O datu narození a původu Němcové, rodným jménem Barbora Novotná, později Panklová, se dodnes spekuluje. Nejčastěji se uvádí 4. únor 1820. Tvrdí se mimo jiné, že mohla mít modrou krev. V roce 1837 byla provdaná za mnohem staršího muže Josefa Němce, s nimž měla tři syny a jednu dceru. V manželství nebyla spokojená, proto měla mnoho mileneckých poměrů.

Vzpomínky na Ratibořice

Celý název díla je Babička, Obrazy venkovského života. Děj se odehrává v Ratibořickém údolí, kde Němcová strávila dětství. Její vzpomínky jsou však idealizované. V knize jsou popsány lidové zvyky a vesnický způsob života. Epizody spojuje postava babičky, které si váží všichni v okolí. Objevuje se tu i postava šílené Viktorky, jejíž příběh patří k nejdramatičtějším momentům díla.

S nakladatelem se znala

Než Jaroslav Pospíšil převzal tiskárnu a nakladatelství, byl redaktorem časopisu Květy. S Boženou Němcovou se znal již od počátku 40. let 19. století, kdy prodávala jeho knihy na Chodsku. V letech 1845 až 1847 vydal její Národní báchorky a pověsti,a v době kdy vydával Babičku, vycházely u něj už podruhé.

Poválečné parodie

K Babičce vznikaly také parodie. Babička vulgaris, někdy také publikovaná pod názvem Senecta vulgaris aneb Sprostá babička, zkracuje děj na dvě stránky textu a jediné odpoledne, v němž jsou všechny postavy zachyceny ve sledu rychlých erotických a dalších scén.

Na starém Bělidle bylo lautr ho*no co dělat. Bylo parné nedělní odpoledne. Pes Sultán a Tyrl leželi na zápraží a líně si lízali kulky. Kohout je*al slepici, až z ní lítalo peří. „Skoč pro to pírko Barunko, víš že dobrá hospodyně pro pírko i přes plot skočí,“ řekla babička a kopla Barunku do pr*ele nohou starou bosou vetchou až Barunce chudince vyletěla nudle z nosu jako námořnické lano. „Já se na to pírko vy*eru“ pravila Barunka a poškrábala se na pr*eli.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.