Na Rejvízu objevili prastarý strom: Bříze je nejméně 227 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Na Rejvízu objevili prastarý strom: Bříze je nejméně 227 let!

Podle kůry byste její věk nehádali.
Podle kůry byste její věk nehádali. (Foto CHKO Jeseníky
)

Unikátní, nejméně 227 let, starou břízu kavkazskou objevili odborníci v přírodní rezervaci Rejvíz v Jeseníkách. Jde zřejmě o druhý nejstarší strom svého druhu na světě.

„Nejstarší dosud zjištěnou břízou kavkazskou je strom rostoucí na severu Skandinávie s naměřeným věkem 250 let,“ prozradil Jindřich Chlapek z CHKO Jeseníky. Podle něj se jí bude rejvízská bříza svým skutečným věkem blížit, protože naměřených 227 roků není její skutečný věk. „Je to věk minimální. Bříza má totiž v místě měření vyhnilý střed, takže řada letokruhů, vypovídající o jejím stáří, chybí,“ prozradil Chlapek. Měření prováděli pomocí Presslerova nebozezu (lesnický přírůstoměr, nebozez, který pomocí vývrtu zjišťuje přírůst nebo hnilobu ve dřevě) odborníci České zemědělské univerzity. Bříza kavkazská se příliš neliší od běžně rostoucí břízy bělokoré. Vykytuje se však pouze ve vyšších horských polohách na specifických stanovištích v Evropě. Místo, kde se unikátní starý strom nachází ale pracovníci CHKO Jeseníky neprozradí. „Je to způsob, jak ji chránit,“ konstatoval Chlapek.

Co se stalo v roce 1793
Ve Francii probíhala před 227 lety Velká francouzská revoluce (1789 – 1799). Tehdejší absolutní monarchie byla v zemi během ní nahrazena „vládou lidi“a repivlikánstvím. Začalo krvavé pronásledování katolíků a všech odpůrců nových pořádků. V říjnu 1793 byla popravena královna Marie Antoinetta (†37).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.