Senior (68) oplakává čtvrt milionu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Senior (68) oplakává čtvrt milionu!

Obchody s kryptoměnami jsou díky anonymitě velkým lákadlem zvláště pro podvodníky.
Obchody s kryptoměnami jsou díky anonymitě velkým lákadlem zvláště pro podvodníky. (Foto ara)

Pořádně se napálil důchodce (68) z Brněnska. Ten totiž sedl na lep protřelým podvodníkům lákajícím na obchodování s bitcoiny. Nyní mu na kontě chybí čtvrt milionu korun.

 

Nabídka napakovat se na nejznámějším druhu kryptoměny zaslaná e-mailem zcela zatemnila muži rozum. Podezřelý mu nebyl už požadavek na instalování obchodního robota do jeho počítače za 250 dolarů (6100 Kč). Když se mu elektronicky ozvali údajný manažer Dominik Reed a finanční expert Martin Sató, penzista ztratil poslední zábrany. „Ochotně poslal požadované dokumenty, včetně údajů z platební karty. Navíc si nechal do počítače nainstalovat speciální program pro vzdálenou správu počítače,“ popsal naivitu »investora« policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Planý slib
Podvodník si pak v bance na seniora sjednal půjčku 10 tisíc dolarů (246 tisíc korun) a uklidnil ho příslibem, že kryptoměnovými obchody částku splatí. A potom mu umožní zbohatnout. „Jak se ale ukázalo, peníze převedl do bitcoinové banky a následně na další účet. A ukončil konverzaci,“ shrnul případ policista. Případ vyšetřují jihomoravští policejní specialisté na internetové podvody.

Co je kryptoměna
Kryptoměna je typ digitální měny či elektronických peněz. Podle vyjádření finančního ředitelství se však nejedná o měnu, ale o nehmotnou movitou věc. Jejím nejstarším a zároveň nejrozšířenějším zástupcem je bitcoin. Aktuálně je ve světě známo na 1380 druhů kryptoměn.

Policie radí
Policisté nabádají k opatrnosti. V žádném případě si nenechávejte nainstalovat do svého počítače speciální program pro vzdálenou správu počítače. Neposkytujte dále druhé straně z virtuálního světa citlivé údaje, přístupy a kódy ke svému bankovnímu účtu či kartě. V případě jakýchkoliv pochybností kontaktujte svou banku, případně policii.

Přečtěte si
Lubica258
8. 6. 2020 • 15:43

Risk je zisk, to platí u všeho. Když nebude člověk riskovat, tak nic nezíská. My s přítelkyní také investujeme do Bitcoinů. Jí se do toho sice moc nechtělo, ale nakonec jsem ji přesvědčil a teď je ráda. Když zjistila, kolik jsme díky nim už vydělali, tak byla nadšená. Občas se mrknu i na http­s://in­vesti­tura­.cz/ , kde jsou o bitcoinech články, tak abych věděl veškeré novinky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.