Koronavirus v Česku: Nová pravidla pro nošení roušek! A další aktuality | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Koronavirus v Česku: Nová pravidla pro nošení roušek! A další aktuality

Češi budou nosit roušky zřejmě až do léta
Češi budou nosit roušky zřejmě až do léta (Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN)

Zajít si do kina, nechat se ostříhat, jít si protáhnout svaly... Koronavirus nás připravil o spoustu drobných radostí. Teď se má vše začít pomalu vracet do normálních kolejí. A podle jakého jízdního řádu to má z rozhodnutí vlády probíhat?

NOUZOVÝ STAV

Sněmovna dovolila trvání nouzového stavu jen do 17. května, kdy by měla všechna opatření proti koronaviru padnout. Vláda to přijala, ale plánuje změnu zákona, aby restrikce mohly platit až do 25. května. K tomuto datu je naplánována poslední fáze rozvolňování opatření, kdy by měly být otevřeny i vnitřní prostory restaurací, pavilony v zoo či vnitřní bazény. Příští týden chce tak kabinet projednat změnu zákona, která má posílit pravomoci ministerstva zdravotnictví.

OBCHODY

Čechy milovaná obchodní centra nad 5000 metrů čtverečních se otevřou 11. května. Lidé tu budou moci zamířit do všech provozoven, a pokud si budou chtít koupit něco hezkého na sebe, dokonce si to už budou smět i vyzkoušet. Nechtěné oblečení ale pak musí být na 24 hodin odloženo, aby se k němu nedostal žádný jiný zákazník. Centra musí zajistit dezinfekci, která má být umístěna u vchodu, rozestupy dva metry (musí to být jasně napsáno při vstupu do každého obchodu) a řízené fronty. Dětské koutky tu zatím zůstanou zavřené. Na dodržování opatření musí v nákupních centrech dohlížet alespoň jedna osoba. „Pokyny pro zákazníky budou sdělovány v průběhu jejich pobytu v centru formou letáku, informačních tabulí, rozhlasem. Na všech veřejných plochách,“ uvedl místopředseda vlády Karel Havlíček (50, za ANO). Na vyhrazené nákupní době od 8 do 10 hodin pro seniory nad 65 let v obchodech nad 500 metrů se nic nezmění, zrušena bude nejdříve na začátku června.

RESTAURACE

Otevřít mohou 11. května také restaurace s venkovní zahrádkou, lidé tu ale budou muset dodržovat odstup nejméně 1,5 metru. Při konzumaci jídla či pití u svého stolu ale nemusí mít roušku. Provozovatelé musí dezinfikovat židle a stoly před každým novým hostem.

ŠKOLY

Už 11. května se do lavic vrátí nejen studenti posledních ročníků středních škol a vyšších odborných škol, ale i deváťáci ze škol základních. Jejich návrat ale není podle ministerstva školství povinný. Platí omezení na 15 dětí ve třídě či skupině. Totéž pravidlo budou muset uplatnit i v základních uměleckých a jazykových školách. Žáci prvního stupně se pak do učeben vrátí 25. května. Školy a školky dostanou v pondělí návod, jak postupovat. Děti by měly co nejvíc času trávit venku, neměly by se využívat šatny nebo tvořit fronty. Školy musí zajistit, aby se po návratu žáci neshlukovali na jednom místě, třeba u vchodu. Roušky nebudou nutné při dodržení rozestupů, při pohybu po škole povinné budou. „Platí mírně zvýšené hygienické požadavky. Po sundání bot si musí studenti dezinfikovat ruce. Při vyučování nebudou muset být roušky na ústech. V případě skupinových prací však roušky musí být nasazené,“ upřesnil ministr školství Robert Plaga (41, ANO).

KINA A DIVADLA

Na film, koncert či divadelní představení, ale i do cirkusu bude smět najednou přijít nejvýš sto lidí a budou tu platit striktní pravidla. V praxi to bude vypadat nějak takto: první řada obsazená, druhá volná, třetí obsazená, čtvrtá volná... Ale pozor: obsazená řada bude mít také svá hluchá místa. „Pokud jsou pevně umístěná sezení, například v kině, tak diváci sedí tak, aby mohli sedět maximálně dva vedle sebe a následně vedle nich bylo jedno sedadlo volné,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (33, za ANO). Vláda ale nařídila i to, kdo může sedět vedle sebe. Jsou to jen partnerské dvojice a manželské páry. Zapomeňte tedy na milenky a také na popcorn! V kinech a dalších kulturních stáncích nebude možné kupovat žádné jídlo ani nápoje.

FESTIVALY A KONCERTY

Velké festivaly s tisíci návštěvníky mají letos v létě stopku. Řada festivalů včetně toho karlovarského už byla zrušena. Totéž platí pro obří koncerty. Organizátoři těchto kulturních akcí ale budou mít možnost místo vrácení peněz za již zaplacené vstupenky nabídnout poukázku. Pokud bude zákazník souhlasit, bude ji moci vyčerpat na náhradní nebo na stejnou akci v jiném termínu. Lidé se tak budou moci u organizátorů přihlásit o poukázky na události s termínem konání do 31. října 2020. SPORT Sportovní akce do 100 lidí dostaly zelenou také od 11. května. Otevřou se i vnitřní sportoviště. Uzavřené ale nadále zůstanou šatny a sprchy. Ale to vše má háček: sportovci musí dodržovat rozestupy 2 metry! 

KADEŘNICTVÍ

Náročné manévry čekají kadeřníky a jejich zákazníky poté, co 11. května otevřou. Zatímco ti první budou muset mít dvojité jištění – tedy roušku i ochranný štít, ti druzí se musí zdržovat v dvoumetrových rozestupech. Pokud budou kadeřníci a holiči používat rukavice, musí si je vždy vyměnit, ruce pak bude nutné dezinfikovat. Manikéři a pedikéři pak musí pracovat v rukavicích. „Tady opět chceme, aby tito provozovatelé měli roušku, ochranný štít a měli rozestup 2 metry. Je nutné, aby při výkonu práce používali při výkonu rukavice,“ řekl o těch, kteří pečují o ruce či nohy zákazníků, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

MUZEA A GALERIE

 

Otevírají 11. května s tím, že musí dodržet počet nejvýš 100 lidí na jednom místě, mezi nimi pak musí být odstup dva metry. V muzeu může být maximálně jeden člověk na 10 metrů čtverečních.

SVATBY Stovka osob pohromadě – toto pravidlo bude nově platit i pro svatby, a to od 11. května. Dodržet ale bude nutná hygienická opatření.

BOHOSLUŽBY T

aké pro věřící platí, že se budou moci od 11. května účastnit bohoslužeb až do 100 přítomných. Výjimkou bude mše v katedrále sv. Víta, která se uskuteční 5. května za účasti prezidenta Miloše Zemana (75), pro niž vláda povolila počet 60 účastníků.

PENDLEŘI

Lidé, kteří dojíždějí přes hranice za prací, budou muset nově předložit potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus jen jednou za měsíc. Vláda jim tak ulevila, protože dosud to bylo jednou za dva týdny. LETNÍ TÁBORY Mohou se děti a potažmo i nyní už unavení rodiče těšit na letní tábory? Tak v tom nemají zodpovědní za zmírňování restrikcí vůbec jasno. „Za současné situace by mohly být tábory již od začátku léta. Zatím tam je několik ale. Naše snaha je, aby ty tábory byly co nejdříve, pokud to nepovede ke zhoršení situace,“ uvedl šéf pracovní skupiny pro řízení uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar (46).

ROUŠKY

Další výjimky z nošení roušek posvětila vláda. Obejdou se bez nich už od včerejška děti do 7 let, zatímco dosud to bylo do 2 let. Nemusí je mít ale ani lidé, jejichž duševní stav neumožňuje respektování tohoto zákazu. Bez ochrany dýchacích cest se mohou na televizní obrazovce objevit i moderátoři a redaktoři. Ovšem za dodržení jistých pravidel: musí to být ve studiu, kde nejsou přítomni žádní hosté, a budou muset mít test na koronavirus s negativním výsledkem ne starší než čtyři dny. Toto nařízení platí i pro umělce. V případě, že provádění uměleckého díla bude trvat déle, musí být herci a další umělci testování alespoň jednou za 14 dní. Nadále platí výjimka z nošení roušek pro řidiče hromadné dopravy v uzavřených kabinách, členy domácnosti v autě a autisty

Svobodněji s podmínkou

Epidemiolog Rastislav Maďar, který řídí skupinu pro uvolňování přísných opatření, včera apeloval na zodpovědnost lidí. Češi podle něj dostávají víc svobody s podmínkou. „Rozvolnění znamená mnohem větší hygienickou kázeň. Pokud lidé budou neopatrní, situace nás donutí zavést opatření,“ varoval. Podle něj nyní na začátku května ještě stále není vyhodnocena vlna uvolňování, která nastala v pondělí. „Právě nyní potřebujeme zintenzivnit individuální ochranu, abychom nezavlekli další vlnu nákazy,“ řekl.

Daň z nabytí nemovitosti: Zrušeno!

Oživit trh s nemovitostmi má návrh, kterým chce vláda zrušit daň z nabytí nemovitosti. Pokud to posvětí i Parlament, bude se to týkat všech převodů od prosince 2019. Původně měli tito noví majitelé zaplatit daň do konce března, v rámci krizových opatření však byla odložena do 31. srpna. Kdo ale přesto už daň odvedl, tomu se vrátí. Když se ale později rozhodne prodat nemovitost, ve které nebydlí, nebude platit daň z příjmu jen v případě, že ji vlastnil alespoň 10 let, zatímco dosud to je 5 let. Spolu s touto novinkou má padnout možnost odečítat si úroky z úvěrů. „Nadále to ale bude možné na všechny smlouvy, kde právní účinky vkladu nastaly do konce roku 2021,“ upřesnila ministryně financí Alena Schillerová (56, za ANO). „Zamrzání realitního trhu z důvodu nejistoty ohledně daně z nabytí nemovitosti prohlubovalo probíhající historický propad tuzemské ekonomiky. Je tedy pozitivní, že tato nejistota končí,“ míní Lukáš Kovanda z Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podle něj je pravděpodobné, že se tento krok promítne do skutečného snížení cen nemovitostí. „Bydlení bude skutečně dostupnější, v řadě případů třeba o statisíce korun,“ uvedl.

Covid-19 aktuálně

ČESKO: 7726 POZITIVNÍCH, 240 MRTVÝCH A 3359 UZDRAVENÝCH

V době naší uzávěrky bylo v České republice 7726 lidí, u kterých byla zjištěna nákaza koronavirem. Nejvíce případů (1732) má Praha, hned po ní je Moravskoslezský kraj (1060) a Středočeský kraj (905). V souvislosti s nákazou Covid-19 zemřelo 240 lidí. Celkem 3359 lidí se uzdravilo, a tudíž bylo 4127 lidí aktuálně nemocných.

NÁRŮST NAKAŽENÝCH ZRYCHLUJE

Denní nárůst počtu případů nemoci Covid-19 v Česku už od tohoto úterý zrychluje. Do té doby od 20. dubna vytrvale zpomaloval. Rychlejší šíření viru zřejmě souvisí s postupně se uvolňujícími opatřeními.

PENDLEŘI PROTESTOVALI

Na hraničním přechodu do Německa ve Folmavě na Domažlicku protestovala včera zhruba stovka příhraničních pracovníků, tzv. pendlerů. Nelíbí se jim, že pokud chtějí denně přejíždět hranice mezi domovem a zaměstnáním, musí si povinně platit testy na koronavirus metodou PCR. Testovat by se měli každý měsíc.

ZVÝŠÍ SE OŠETŘOVNÉ PRO OSVČ?

Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či zařízením sociálních služeb by se mohlo zvýšit ze 424 na 500 korun na den. Vyšší částka by se vyplácela za duben. Návrh se chystá v pondělí projednávat vláda. O ošetřovné za březen požádalo 65 000 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), peníze zatím získalo 25 000 z nich. Ošetřovné se vyplácí na děti do 13 let.

CHYTRÁ KARANTÉNA BĚŽÍ

Údaje z mobilů a platebních karet by měly pomoci v boji s koronavirem. Počítá s tím projekt tzv. chytré karantény, který byl spuštěn včera. Díky moderním technologiím vznikne tzv. vzpomínková mapa. Nakažený koronavirem by si pak díky ní měl lépe vzpomenout, kde byl a s kým se setkal za posledních pět dní. S využitím dat však musí souhlasit. „Hygienici by za pomoci chytré karantény měli být schopni zjistit zhruba dvě třetiny lidí, se kterými přišel pacient nakažený novým koronavirem do styku,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

DISNEY CHRLÍ ROUŠKY

Přestože provoz kin i natáčení nových filmů pozastavila pandemie koronaviru, filmová studia i tak pracují dál, byť trochu jinak. Například takový Disney představil roušky se svými slavnými postavičkami, jako jsou superhrdinové Avengers nebo myšák Mickey. K dostání budou od června, balíček se čtyřmi rouškami vyjde na zhruba 500 korun. Zisky až do milionu dolarů Disney věnuje společnosti, která distribuuje zdravotnický materiál, milion roušek rozdá potřebným v USA.

NEVĚRA V PŘÍMÉM PŘENOSU

Španělský moderátor Alfonso Merlos (41) nebude na karanténu vzpomínat v dobrém. Během toho, co se živě připojil přes webkameru do vysílání na portálu YouTube, se mu za zády nevědomky producírovala nahá žena – netrvalo dlouho a diváci odhalili, že to není jeho přítelkyně Marta Lópezová, účastnice tamní reality show Big Brother, ale 27letá novinářka Alexia Rivasová. Moderátor se brání tím, že v té době s Martou nechodil...

DALŠÍ NAKAŽENÝ PREMIÉR

Po Borisu Johnsonovi má koronavirus na svědomí dalšího nakaženého premiéra, a to předsedu ruské vlády Michaila Mišustina (54). Ten to přiznal během videohovoreu s prezidentem Vladimirem Putinem (64). Mišustin Putinovi navrhl, aby po dobu léčby převzal jeho pozici vicepremiér Andrej Belousov (61), což bylo o pár hodin později schváleno.

Švédská koronavirová studie: Nakazila se už čtvrtina Stockholmu

Testy ve Stockholmském okrese odhalily něco přes osm tisíc nakažených koronavirem, ale odborníci předpokládají, že jich bylo výrazně víc. SARS–CoV–2 se tam šíří z celého Švédska nejvíc, však tam žije 2,4 milionu obyvatel, čtvrtina Švédska, a má zdaleka nejhustší zalidnění. Podle matematického modelu Úřadu veřejného zdraví už se k 1. květnu virem nakazilo 26 % z nich, čili 412 tisíc lidí. Nejvíc aktivních případů prý bylo 8. dubna: 70 500. Zemřelo tam 1406 lidí (v celé zemi 2653). „Věříme, že výhledově kolektivní imunita pomůže, ale neusilujeme o ni aktivně, jak naznačují média a někteří vědci,“ prohlásil šéf úřadu Anders Tegnell, jemuž podle průzkumů Švédi věří. Švédsko snad jako jediná země výrazně zasažená pandemií nezavedlo přísné zákazy a stále si za tím stojí. „Zákazy jen zmírňují křivku, ty případy nezmizí, jen se odsunou v čase,“ vysvětlil v televizi CNN profesor Jan Albert z univerzity Karolinska Institutet. „Dokud zdravotnictví zvládá a dává dobrou péči všem potřebným, není jisté, zda je odkládání lepší.“

Čech a Slovenka: Snídaně na hraničním kameni

Uzavření hranic zasáhlo řadu mezinárodních párů... Mezi nimi jsou i Slovenka Katarína a Moravák Pavel. Sice spolu dříve žili, koronavirus je ale zastihl na opačné straně hranice. K sobě se už vrátit nestihli.

Slovenku Katarínu a Pavla z moravských Kopanic, kteří spolu žijí 12 let, zastihlo nařízené uzavření hranic u jejich rodičů. Katku v Piešťanech, Pavla ve vsi u Uherského Brodu.

Koláč a káva

Zamilovaný pár našel originální nouzové řešení. Dostaveníčka si dávají přímo na hraničním kameni! „Přinesu makovník, muž kávu. Položíme jídlo na kámen a společně posnídáme, jindy posvačíme. Probereme co a jak, tajně si dáme pusu. Hranici nepřekračujeme, a do karantény tedy nemusíme,“ svěřila se Aha! Katka. Jak dodala, při uvalení karantény by zřejmě oba přišli o práci.

Jako zločinci...

Katarína a Pavel nejsou jediní, komu vlády uzavřením hranic ničí obyčejný život. „S mužem jsem se ve čtvrtek viděla poprvé od 13. března. Děs! Scházím se s ním jako zločinec, tajně v lese,“ postěžovala si Inka z Javorníku. I ji se slovenským manželem totiž vládní verdikt uzavřel každého v jiné zemi. „Po 17 letech nám vláda ze dne na den řekne, že jsme nebezpeční jeden pro druhého,“ postěžovala si.

Víte, že...

...rozdělené rodiny z Bílých Karpat někdy používají ke kradmým schůzkám tajné pašerácké stezky, kudy za války převáděli lidi přes hranice partyzáni?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.