Léčivka, kterou oceníte i v kuchyni: Ten pravý čas na kopřivy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Léčivka, kterou oceníte i v kuchyni: Ten pravý čas na kopřivy

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Pavel Čempěl)

Věděli jste, že právě nyní je ten nejlepší čas, kdy vyrazit na kopřivy? Pro někoho plevel, pro jiného zázračná léčivka. Ať patříte do jedné nebo druhé skupiny, třeba taková nádivka s kopřivami bude chutnat zaručeně všem. Navíc vyrobit si z těchto žahavých rostlinek můžete i odvar na vlasy!

Zajímavosti o kopřivách:

1. U nás se vyskytují tři druhy: kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka a kopřiva lužní.

2. V kuchyni může nahradit špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, kvůli které je špenát při některých onemocněních a poruchách nevhodný.

3. Ideální období sběru je jaro, zhruba do konce května.

4. Léčivé jsou všechny její části.

5. Pokud si chcete kopřivu uchovat, můžete si ji nasušit. Jak na to? První den můžete bylinu přesušit na slunci. V sušičce a v troubě nastavujete teplotu na maximálně 50 ºC.

Léčivé účinky

➤ používá se při nemocech kloubů ➤ při krvácení z dásní ➤ při chudokrevnosti (anémie) ➤ při onemocnění bronchitidou ➤ při zánětu močového měchýře ➤ v boji s cukrovkou (snižuje hladinu cukru v krvi) ➤ má dobrý vliv na akné, nežidy a vyrážky ➤ podporuje tvorbu mateřského mléka u kojících žen ➤ je přírodním zdrojem železa a čističem krve ➤ pomáhá při únavě a vyčerpání ➤ při padání vlasů ➤ zlepšuje metabolismus ➤ posiluje funkci slinivky břišní ➤ pomáhá uvolňovat z těla toxické látky

Vyrobte si doma odvar na vlasy

Kopřivové šampony a odvary používaly už naše babičky. A moc dobře věděly proč. Kopřivy jsou totiž skvělým lékem na lupy a podporují pevnost a vitalitu vlasů. Zkuste si vyrobit svůj vlastní domácí odvar z této léčivky, vlasům to prospěje.

Jak na to?

Na pět litrů vody dejte velkou misku kopřiv. Louhujte 24 hodin, pak přiveďte vodu k varu, vypněte a nechte znovu alespoň hodinu louhovat. Pak sceďte, naplňte do lahví a myjte si odvarem hlavu.

Nádivka s uzeným

Potřebujete: 7 housek, 300 g uzeného masa, 6 vajec, 150 ml mléka, 4 hrsti kopřiv, 1 jarní cibulku, sůl, pepř, muškátový oříšek, máslo, strouhanku Tip Aha!: Pokud nebudete při hledání kopřiv moc úspěšní a najdete jich málo, můžete je půl na půl doplnit čerstvým baby špenátem.

Postup: Pečivo nakrájejte na kostičky. Stejně tak naporcujte i uzené maso a opečte ho na pánvičce. Kopřivy umyjte a spařte, stačí je v cedníku přelít vroucí vodou. Pak je nechte okapat a nasekejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky smíchejte s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vzniklou směs přidejte k pokrájeným houskám a promíchejte, aby se housky rovnoměrně navlhčily. Nyní přidejte i zbylé ingredience: na kolečka nakrájenou jarní cibulku, opečené kostky masa, posekané kopřivy a úplně na závěr vmíchejte sníh z bílků. Vymažte formu máslem, vysypte strouhankou a dejte do ní těsto. Pečte na 200 °C, až povrch zezlátne. Trvá to přibližně 30 minut.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.