Odborníci varují: Češi neumějí snídat! A pak jim chybí energie!
PRAHA – Nesnídáme! Celkem 81 procent Čechů nevěnuje pozornost tomu, jakou stravu dopoledne jí. Navíc čtvrtina obyvatel vůbec nesnídá! Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Faktum Invenio.
Nesnídáme! Celkem 81 procent Čechů nevěnuje pozornost tomu, jakou stravu dopoledne jí. Navíc čtvrtina obyvatel vůbec nesnídá! Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Faktum Invenio. „Přitom správně sestavené dopolední menu by mělo tělu dodat 25 procent celkového denního příjmu energie a přispět k psychické pohodě po celý nadcházející den,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka z Thomayerovy nemocnice v Praze. Tady jsou nejčastější chyby, kterých se ve výživě dopoledne dopouštíme.
Nesnídáme
Podle průzkumu pouze tři čtvrtiny obyvatel ve všední dny snídají vždy nebo většinou. Lidé, co nesnídají, nejčastěji uvedli, že důvodem je nedostatek času.
Špatná snídaně
Celkem 20 procent podnikatelů a 42 procent zaměstnanců snídá narychlo v práci. A to většinou čaj (47 procent) nebo kávu (35 procent). Neodmyslitelnou součástí snídaně bývá pečivo (96 procent lidí). V oblibě jsou spíše rohlíky a housky než chleba. Sladkému pečivu dává přednost 15 procent osob, cereáliím 10 procent (častěji ženy než muži). Nejčastější přílohou k pečivu jsou sýry (44 procent), pak uzeniny (27 procent).
Vynecháváme svačinu
Doporučované menší jídlo mezi 10. a 11. hodinou vynechává téměř polovina lidí, často s obdobným zdůvodněním jak u snídaně: málo času. Typickou mužskou svačinou je pečivo s uzeninou, ženy svačí hlavně jogurt a ovoce. V porovnání se snídaní klesá u dopoledních svačin podíl pečiva a stoupá podíl lidí, kteří svačí ovoce. Typickými plody na snídani jsou jablko a banán. U zeleniny to jsou rajčata, papriky a pak okurky.
Umělé vitaminy
Užívání multivitaminových doplňků se stalo módou. Dokonce i u těhotných. Odborníci přišli na to, že užívání multivitaminů může být příčinou vyšší porodní váhy novorozeňat. Tyto preparáty obsahují růstové prvky, a tak se za posledních 30 let průměrná váha novorozeňat zvýšila o 200 gramů.
Obří obědy
Ve všední dny obědvá vždy nebo aspoň většinou 85 procent populace. Kvůli chybějící snídani a svačině máme v poledne obrovský hlad, který zaháníme hltavě a skoro čímkoli. Důsledkem jsou zažívací potíže, ospalost a také přibírání na váze. Tělo si totiž pamatuje období, kdy muselo hladovět, a když má příležitost, ukládá si tuk do zásoby.