Odborníci varují: Češi neumějí snídat! A pak jim chybí energie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odborníci varují: Češi neumějí snídat! A pak jim chybí energie!

Češi si podle průzkumu většinou nenajdou na pořádnou snídani čas.
Češi si podle průzkumu většinou nenajdou na pořádnou snídani čas. (Profimedia.cz)

PRAHA – Nesnídáme! Celkem 81 procent Čechů nevěnuje pozornost tomu, jakou stravu dopoledne jí. Navíc čtvrtina obyvatel vůbec nesnídá! Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Faktum Invenio.

Nesnídáme! Celkem 81 procent Čechů nevěnuje pozornost tomu, jakou stravu dopoledne jí. Navíc čtvrtina obyvatel vůbec nesnídá! Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Faktum Invenio. „Přitom správně sestavené dopolední menu by mělo tělu dodat 25 procent celkového denního příjmu energie a přispět k psychické pohodě po celý nadcházející den,“ říká Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka z Thomayerovy nemocnice v Praze. Tady jsou nejčastější chyby, kterých se ve výživě dopoledne dopouštíme.

Nesnídáme

Podle průzkumu pouze tři čtvrtiny obyvatel ve všední dny snídají vždy nebo většinou. Lidé, co nesnídají, nejčastěji uvedli, že důvodem je nedostatek času.

Špatná snídaně

Celkem 20 procent podnikatelů a 42 procent zaměstnanců snídá narychlo v práci. A to většinou čaj (47 procent) nebo kávu (35 procent). Neodmyslitelnou součástí snídaně bývá pečivo (96 procent lidí). V oblibě jsou spíše rohlíky a housky než chleba. Sladkému pečivu dává přednost 15 procent osob, cereáliím 10 procent (častěji ženy než muži). Nejčastější přílohou k pečivu jsou sýry (44 procent), pak uzeniny (27 procent).

Vynecháváme svačinu

Doporučované menší jídlo mezi 10. a 11. hodinou vynechává téměř polovina lidí, často s obdobným zdůvodněním jak u snídaně: málo času. Typickou mužskou svačinou je pečivo s uzeninou, ženy svačí hlavně jogurt a ovoce. V porovnání se snídaní klesá u dopoledních svačin podíl pečiva a stoupá podíl lidí, kteří svačí ovoce. Typickými plody na snídani jsou jablko a banán. U zeleniny to jsou rajčata, papriky a pak okurky.

Umělé vitaminy

Užívání multivitaminových doplňků se stalo módou. Dokonce i u těhotných. Odborníci přišli na to, že užívání multivitaminů může být příčinou vyšší porodní váhy novorozeňat. Tyto preparáty obsahují růstové prvky, a tak se za posledních 30 let průměrná váha novorozeňat zvýšila o 200 gramů.

Obří obědy

Ve všední dny obědvá vždy nebo aspoň většinou 85 procent populace. Kvůli chybějící snídani a svačině máme v poledne obrovský hlad, který zaháníme hltavě a skoro čímkoli. Důsledkem jsou zažívací potíže, ospalost a také přibírání na váze. Tělo si totiž pamatuje období, kdy muselo hladovět, a když má příležitost, ukládá si tuk do zásoby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.