Policie bude blokovat ukradené mobily! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policie bude blokovat ukradené mobily!

PRAHA – Ukradl vám někdo mobil? Máte šanci mu zkazit radost. Od včerejška totiž funguje jednotná databáze odcizených mobilních telefonů.


Unikátní novinka


Díky ní operátoři s policií mohou na dálku tyto aparáty zablokovat a nikdo si z nich už v žádné české mobilní síti nezavolá. Na vytvoření registru se dohodli mobilní operátoři s policií.

Kriminalisté varují, že i tento systém lze obejít. „Výrobní číslo mobilu je nezměnitelné jen teoreticky. Existují softwarové aplikace, které umějí IMEI pozměnit. Má to ale smysl jen u drahých telefonů. U mobilů v ceně do 6000 korun se to nevyplatí,“ řekl Aha! pražský kriminalista.

Podle něj mohou také tuto službu zneužít lidé, kteří chtějí někomu znepříjemnit život.

„Umím si představit, že se někdo na někoho naštve, půjčí si v nestřežené chvilce jeho mobilní telefon, jednoduchým příkazem si vyvolá IMEI, napíše si ho a zajde oznámit na policii krádež. Doklady o koupi nahradí čestným prohlášením. Druhému tak mobil zablokuje,“ míní detektiv.

Tento sytém už funguje v řadě států. Některé už od něj ale odstoupily.

Jak to funguje

> Musíte být pořádkumilovní a schovat si doklady, na kterých je nalepen kód IMEI.
> Přišli jste o mobil, a tak zajdete na jakékoliv obvodní policejní oddělení, nahlásíte krádež a uvedete unikátní identifikační kód IMEI.
> Na policii musíte prokázat, že jste oprávněným držitelem mobilu. Například ti, co telefon koupí v bazaru nebo »pod rukou«, budou mít smůlu. Mohou to však obejít čestným prohlášením.
> Elektronickou cestou bude kód odeslán na speciální policejní útvar, který ho zadá do registru. Operátoři si ho stáhnou a mobil zablokují.


Autor: (vet)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.