Bércoun v Zoo Praha... Tenhle nosáč je bratranec slona! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bércoun v Zoo Praha... Tenhle nosáč je bratranec slona!

Pražský samec se narodil vloni v rotterdamské zoo a nyní čeká na partnerku ze zoo ve Wroclawi.
Pražský samec se narodil vloni v rotterdamské zoo a nyní čeká na partnerku ze zoo ve Wroclawi. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Petr Hamerník/Zoo Praha)

Příbuzné si nevybírá ani slon. Těžko uvěřit, že ho společný předek pojí s malým nosatým bércounem Petersovým. Ten se nyní zabydlel v Zoo Praha v pavilonu Afrika zblízka.

Křehké nohy, barevná srst a mimořádně ohebný nos – podle toho bércouna Petersova poznáte. „Je příslušníkem starobylé skupiny savců Afrotheria společně například s damany, slony, bodlíny nebo hrabáči,“ upřesnila mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková.  Na první pohled byste v bércounovi slona hledali marně. Fakt, že jsou příbuzní, vědci zjistili na základě zkoumání fosilií, kosterních a biochemických znaků, včetně analýzy DNA. I když jejich společný předek žil na Zemi před stovkami tisíc, možná milionem let, něco společného přece jen dodnes mají. Bércounův dlouhý čenich je stejně jako sloní chobot orgánem velmi citlivým na hmat a čich. 

Víte, že...

...dospělí bércouni dosahují hmotnosti až 700 g, zatímco dospělý slon váží až 5 tun? ...délka těla bércouna je až 28 cm, slon je dlouhý až 6,5 metru? ...bércoun je na rozdíl od býložravého slona hmyzožravec, který dlouhým jazykem loví s chutí mravence a termity?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.