Manažeři ČT: Rozporcovali si 50 milionů na odměnách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Manažeři ČT: Rozporcovali si 50 milionů na odměnách!

Petr Dvořák.
Petr Dvořák. (Foto ara)

Vedení České televize si žije jako v bavlnce. Podle webu Hlídacípes.org patnáct vrcholných manažerů instituce, kterou i vy dotujete koncesionářskými poplatky, vyinkasovalo za loňský rok na mzdách a odměnách přes 46,5 milionu korun!

Každý z 15 top manažerů z Kavčích hor (příp. dalších studií ČT) si tak v roce 2019 vydělal v průměru 3,1 milionu korun hrubého. Je libo další přepočet? Ten činí rovnou 258 tisíc měsíčně. Do kapsy je strčí jejich nadřízený Petr Dvořák (55), který v žebříčku není – jeho výplata ročně šplhá až k pěti milionům korun (viz rrám vpravo). Deník Aha! se proto zeptal, kolik opravdu každý z manažerů bral. Tiskové oddělení České televize ale mlčelo. Už dle vyjádření pro Hlídacího psa prý nemůže čísla přiřadit ke jménům. Vedení televize totiž došlo k závěru, že soukromí manažerů placených z veřejných prostředků je nadřazeno kontrole veřejnosti. Jediný, kdo nárok na informace případně má, je dozorčí komise Rady ČT a ta je pak může zprostředkovat lidem.

O výši mzdy u vedoucích pracovníků rozhoduje generální ředitel a skládá se vždy ze dvou složek – z pevné (70 %) a pohyblivé (30 %). Ta druhá je v podstatě prémie a na ni dosáhne ten, kdo splní »hodnotící ukazatele«, které stanovuje právě Dvořák. A co patří mezi hodnotící kritéria? Například sledovanost, spokojenost nebo dodržování rozpočtu televize ve vazbě na finanční plán. Jestli všech patnáct vyvolených toto celý rok plnilo, nikdo deníku Aha! neprozradil.

Koncesionářské poplatky
Na provoz veřejnoprávního média (i odměny manžerů) přispíváme všichni formou tzv. koncesionářského poplatku, tedy poplatku z přijímače. Podle zákona se platí za vlastní rádiový, ale i televizní přijímač. Rozhlasový poplatek je 45 Kč měsíčně a ten televizní 135 Kč měsíčně. U televize pokryje 90 % jejích nákladů, zbytek je z reklamy apod.

Ještě 5 »míčů« pro ředitele
Podobná kritéria jako zbytek vedení pro získání odměny má i generální ředitel veřejnoprávní televize Dvořák, jehož základní měsíční plat je 242 tisíc korun hrubého. Ve finále ale získá mnohem, mnohem víc. Peníze navíc mu schvaluje Rada ČT, k ročnímu platu 2,9 milionu korun tak může dostat maximální odměnu pohybující se kolem 2,4 milionu. V minulých letech se mu na ni vždy povedlo dosáhnout. Jestli ji dostane i za loňský rok, bude jasné až za téměř čtyři měsíce.

 Víte, že...
...rozpočet České televize je 6,674 miliardy korun. Na mzdy pak veřejnoprávní médium má vyčleněno 2,040 miliardy korun pro téměř tři tisíce zaměstnanců. Jejich průměrná mzda dosahuje 43 693 Kč.

 Vedení České televize
1. Jiří Dvořák generální ředitel
2. Vít Kolář ředitel korporátních vztahů a komunikace
3. Jan Maxa ředitel vývoje pořadů a programových formátů
4. Milan Fridrich ředitel programu
5. Zdeněk Šámal ředitel zpravodajství a sportu
6. Václav Myslík ředitel výroby
7. Denisa Kollárová ředitelka marketingu a nových médií
8. Milan Cimirot ředitel techniky a provozu
9. David Břinčil finanční ředitel
10. Jan Souček ředitel televizního studia Brno
11. Tomáš Šiřina ředitel televizního studia Ostrava
12. Petr Koliha výkonný ředitel ČT :D
13. Tomáš Motl výkonný ředitel ČT art
14. Jiří Ponikelský výkonný ředitel ČT sport
15. Hynek Chudárek výkonný obchodní ředitel 16. Michal Kratochvíl výkonný ředitel techniky

Přečtěte si
Uživatel_5409385
27. 2. 2020 • 19:46

Vím o smlouvě kde byly za natáčení pořadu vyplaceny peníze naprosto neoprávněně, na falešný podpis. Ví to i TV a dopisuje si se mnou jako že nic.

terrancero...@...
25. 2. 2020 • 17:18

www.GetMeets.com - skvělý projekt pro dospělé, kteří hledají partnera pro sex

hejhej
25. 2. 2020 • 11:41

ČT utrácí peníze daňových poplatníků - koncesionářské poplatky a navíc peníze z reklam, které podvodně nazývají "sponzor pořadů". Mají plno ředitelů a nejhorší je ředitel Dvořák !!!!

zadnice
25. 2. 2020 • 10:34

A ředitel Dvořák je neustále vysmátej. Za takových podmínek podporovaných státem se není čemu divit!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.