Cukrovka, inkontinence a další: Zdravotní pomůcky podle nemocí! Na co máte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Cukrovka, inkontinence a další: Zdravotní pomůcky podle nemocí! Na co máte nárok?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Strach o život, to je jen jedna strana mince vážné nemoci. Pokud člověka postihne, musí často řešit i finanční problémy. Přichází o peníze, protože nemůže naplno pracovat, a naopak v lékárnách a prodejnách se zdravotnickými potřebami utrácí majlant. Někdy ale zbytečně, protože takový pacient netuší, že na leccos může dostat příspěvek od pojišťovny. Systém doplatků se od loňského října a poté od prosince radikálně změnil, ale málokdo se v tom stačil zorientovat. Další díl seriálu Aha! vám poradí, na co vlastně máte nyní v souvislosti se zdravotními pomůckami nárok.

CUKROVKA

S cukrovkou se potýká téměř milion Čechů, i když ve skutečnosti jich bude víc, protože mnozí o své nemoci nevědí. Naprostá většina se léčí tabletami, nebo si dokonce musí píchat inzulin. A právě jim se po změně v doplatcích výrazně zlepšily podmínky, hlavně pokud jde o možnost, aby si sami monitorovali hladinu cukru.

Na co tedy mají diabetici nyní nárok?

Co se hradí

Proužky do glukometru:

*pacienti léčení tabletkami:100 kusů na rok

*pacienti, kteří užívají injekční neinzulinová antidiabetika nebo inzulin do dvou dávek denně: 400 kusů na rok

*pacienti léčení inzulínem více než 3x denně nebo inzulinovou pumpou: 1500 kusů na rok

*děti do 18 let: do 2500 kusů na rok

*diabetes v těhotenství: do 2500 kusů na rok Jehly pro inzulinová pera: 500 kusů na rok Proužky k testování moči (pacienti léčení inzulinem): 50 kusů za rok Různé systémy pro kontinuální monitoraci glukózy v reálném čase: hradí je pojišťovny do určité výše podle druhu (a to jak senzory s životností obvykle 6 až 14 dnů, tak vysílače s životností kolem půl roku)

*náplasťové inzulinové pumpy – 82 000 Kč/první rok a další tři roky úhrada 75 000 Kč

*glukometr s integrovaným bolusovým kalkulátorem a komunikací s chytrým zařízením – nárok 1000 Kč za 6 let Peníze na prevenci Další peníze lze ušetřit díky příspěvku na prevenci zhoršení diabetu, a to například u VZP do výše 1000 Kč ročně. Jde např. o hrazení přípravků k dezinfekci kůže před aplikací inzulinu, případně na její ošetření po vpichu nebo třeba nákladů na baterie k inzulinové pumpě. Co je od prosince dražší

*Glukometr pro stanovení glukózy – bylo hrazeno 1000 Kč za 10 let, nyní je to 500 Kč za 6 let *Diagnostické proužky pro stanovení glukózy z krve – nyní pojišťovny hradí 6 Kč za kus, předtím to bylo 8 Kč

INKONTINENCE

»Malý velký problém« má podle odhadů až každý desátý Čech a Češka, tedy milion lidí. Únik moči trápí hlavně ženy po porodech či operacích urogenitálního traktu a muže zase v souvislosti s potížemi s prostatou. Často ale provází i různé úrazy a vážné nemoci, jako je roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba či mrtvice. Situace se zhoršuje s věkem. Přitom podle odhadů se asi pětina lidí s problémem stydí navštívit lékaře a situaci řeší nákupem pomůcek za své. Pro ty, kteří se léčí, se ale po změně systému doplatků výrazně změnila situace. Nově je dáno zákonem, s jak vážným únikem moči má pacient nárok na úhradu inkontinentních pomůcek, a ve prospěch pacienta se změnilo i zařazení do skupin. Množství uniklé moči zůstalo stejné, ale počítá se za 24 hodin a nikoliv za 4 hodiny jako dřív.

3 stupně obtíží

*lehká inkontinence: 50 až 100 ml za 24 hodin

*druhý stupeň inkontinence: 100 až 200 ml za 24 hodin (+ pacienti s fekální inkontinencí) nejtěžší stupeň inkontinence: nad 200 ml za 24 hodin (+ smíšená inkontinence)

Kdo může pomůcky předepsat:

Praktický lékař (dělají to pro asi 80 procent pacientů), urolog, neurolog, geriatr, pediatr, gynekolog, chirurg či neurolog.

Co se změnilo:

Do loňského prosince měl pacient s prvním stupněm nárok jen na vložky, a pokud mu třeba na noc nestačily, musel si kalhotky hradit sám. Podobně pacient se střední inkontinencí měl nárok jen na vložené pleny a s nejtěžším stupněm jen na kalhotky. Nyní je možnost limit vyčerpat bez ohledu na druh inkontinenčních pomůcek: lze tedy využít jak vložky, tak pleny i kalhotky. Omezení na třetí stupeň zůstává jen u podložek (limit je stále 30 ks měsíčně se spoluúčastí 25 procent). Plně hrazené jsou i intravaginální tampony pro inkontinentní pacienty a anální platany. Pozor: na každý typ pomůcek musí lékař vypsat samostatný poukaz! Musí tam nově uvést stupeň inkontinence. Tak jako dříve může předepsat pomůcky až na tři měsíce.

Jak získat co nejvíc?

Obraťte se na svého lékaře, aby přezkoumal vaše zařazení do kategorie, kde můžete získat od pojišťoven víc. Nebojte se přitom doplatku a požádejte si o předpis na maximální částku, kterou můžete vyčerpat i v rámci 1. a 2. stupně (viz tabulka). Vaším doplatkem se totiž vlastně zvyšuje celková částka, kterou můžete na pomůcky vyčerpat – často se vám tak do limitu vejdou i pomůcky navíc.

Co je důležitého pro další pacienty

VOZÍČKÁŘI

*úhrada na mechanický vozík nyní dělá 45 tisíc korun

*mohou mít hrazený elektrický vozík na ven i mechanický na doma, druhý je hrazen až do výše 20 tisíc korun

*úhrada na elektropohony k mechanickým vozíkům dělá 90 procent

*hrazeny jsou i opravy prostředků ve vlastnictví pojištěnce

SLUCHOVĚ POSTIŽENÍ

*Dětem byla úhrada pro sluchadlo na kostní vedení od loňského prosince navýšena až na dvojnásobek, nyní je to tedy 10 500 korun za jedno sluchadlo.

*Sluchadla pro vzdušně vedení pro děti do 7 let – úhrada je zvýšena na 8696 za 1 kus (2 ks na 5 let), pro dospělé je úhrada 7000 Kč.

*Hradí se binaurální sluchové korekce pro dospělé – sluchadla 2 ks za 5 let, a to 6087 Kč za kus

*Nově je od prosince zakotveno proplacení řečového procesoru jednou za 7 let.

DALŠÍ VÁŽNÉ NEMOCI A POTÍŽE:

Co nyní můžete získat zdarma

* PLICNÍ HYPERTENZE – plně hrazená stříkačka injekční dvoudílná 5 ml, 10 ml a 50 ml

*STOMIE (VÝVOD) – bez doplatku je krycí lepení se savou vrstvou a nepropustným povrchem

*CYSTICKÁ FIBRÓZA – vysoce výkonný inhalátor v hodnotě 6000 kč za kus do 2 let věku a 21 217,40 Kč za kus od 3 let věku (nízko výkonný jednou za 5 let za 3044 Kč)  

* VÁŽNÉ CHRONICKÉ CHOROBY – infuzní pumpy pro kontinuální intravenózní podávání léčiv (s veškerým příslušenstvím) – jsou plně hrazeny 2 kusy za 2 roky

ZDRAVOTNICKÝ MATERIÁL

*Od loňského prosince jsou plně hrazené krycí materiály jako pasty, zásypy, hydrogelová krytí amorfní, alginátová krytí, filmové obvazy, čisticí roztoky a aktivní gely, krytí obsahující hyaluronan či nanokrystalické stříbro ve spreji.

*Hrazeno je víc sterilních potahovaných katétrů – a to 210 kusů za měsíc – i proplachových systémů, kterých je zdarma 15. Nárok se zvýšil i u infuzních setů s teflonovou jehlou na 130 kusů za rok.

*Cévky k odsávačce se nyní hradí do 400 ks za rok 

*Kašlací asistent (mechanický insuflátor/exsuflátor) – nově je zakotvena stoprocentní úhrada formou denního pronájmu.

Za tohle si naopak už od loňského srpna připlácíte 

*Brýlové obroučky si lidé nad 15 let věku musí už hradit sami, stejně jako čočky sférické i tórické (u vážných očních vad nad 10 dioptrií zůstává úhrada v plné výši).

  • Odsávačka (elektrická, mechanická) – místo 4000 je nově hrazeno jen 2500 Kč za kus.
  • *Pro onkologické pacienty po chemoterapii už neplatí příspěvek na paruky 1000 Kč za rok.
  • *Ortopedická vložka zhotovená individuálně už není levnější o 100 Kč za pár a na rok, pojišťovny nyní hradí jen speciální vložky.
  • *Na ochrannou přilbu už nezískáte 2500 Kč za 2 roky jako dřív
  • *Na mechanické polohovací lůžko už nelze získat příspěvek, hrazeno je nyní jen to elektrické.
  • *Suspenzor si musí každý zaplatit sám, zatímco dřív pojišťovny dávaly 130 Kč za 2 kusy na rok.
  • *Příspěvek už není na hole (dříve to bylo 130 Kč na 3 roky), což se ale netýká holí pro nevidomé a berlí například pro seniory.
  • *Plně si pacient nyní hradí například i osobní spirometr, brýlový adaptér k závěsnému sluchadlu, stejně jako baterie k naslouchátku.

Úplný přehled hrazených pomůcek lze najít na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv na adrese: http://www.sukl.cz/sukl/seznam-cen-a-uhrad-hrazenych-na-poukaz-k-1-2-2020  Nejdůležitější změny, které přinesla novela o zdravotním pojištění, jsou přehledně na stránkách ministerstva zdravotnictví: http://www.mzcr.cz/dokumenty/zdravotni-pojistovny-prispeji-v-pristim-roce-pacientum-na-pomucky-pul-miliardy-n_17652_3970_1.html

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.