Soud prodloužil trest Rathovi: »STOPKU« dostal také Metrostav | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Soud prodloužil trest Rathovi: »STOPKU« dostal také Metrostav

David Rath
David Rath (Blesk:David Malík CNC)

Padly tresty v druhé korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (54). On a dalších osm obžalovaných soud uznal vinným za přijímání úplatků a manipulaci se zakázkami. Státu musejí také zaplatit milionové peněžité tresty. Stavební firma Metrostav dokonce dostala »stopku« účastnit se veřejných zakázek.

Bývalá »hvězda« sociální demokracie si tak pobude o rok déle ve vězení. Místo sedmi let, které si již nyní Rath odpykává, si trest prodlouží o rok. Navíc musí státu zaplatit 18 milionů korun. Vězení si protáhne i bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová (49) a její manžel Petr Kott (57). Oba o dva roky. Každý pak státu musí ještě zaplatit 20 milionů korun. Trojice totiž podle vyšetřovatelů požadovala úplatek přes 60 milionů korun. Obdrželi ale »jen« 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Zakázky nevyšly

Úplatky měly být třeba za machinace se zakázkami na přestavbu kolínské, mladoboleslavské či kladenské nemocnice. Před soudem proto stanula také stavební společnost Metrostav a někteří manažeři firmy. Její generální ředitel Pavel Pilát odcházel od soudu s tříletou podmínkou, jeho podřízený Jiří Anděl dostal pět let na tvrdo. Stavební firma si podle rozsudku dokonce nesmí sáhnout tři roky na veřejné peníze a účastnit se státních zakázek. V minulosti firma například stavěla tunel Blanka. Firma ale všechna nařčení odmítá a stejně jako Rath či Kottovi se jejich zástupci proti rozsudku odvolali.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.