Jaroslav Kubera (†72): Budeš nám chybět, Jaroušku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jaroslav Kubera (†72): Budeš nám chybět, Jaroušku!

Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera (Michael Tomeš, E15)

Nečekaná rána! Ve věku 72 let včera náhle zemřel šéf Senátu a bývalý dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera. Skon politika, který neskrýval svou vášeň k cigaretám a za práva kuřáků orodoval, kde to šlo, silně zasáhla i Kuberovy politické protivníky.

O úmrtí oblíbeného politika na sociálních sítích informoval místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil (59). „Brečím a nejde to zastavit,“ napsal. S podobným sentimentem se v průběhu včerejška svěřovali také další činitelé, a to bez ohledu na stranu politické barikády, na které stojí. „Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,” uvedl prezident republiky Miloš Zeman (75).

NÁHLÁ NEVOLNOST
Podle informací Aha! zemřel politik v pondělí dopoledne na urgentním příjmu nemocnice v Ústí nad Labem. Tam byl převezen poté, co se mu udělalo nevolno v jeho senátorské kanceláři. Jak Aha! informoval vlivný člen Senátu, který si nepřál být jmenován, mělo jít o infarkt. „Normálně jsme se potkali v práci, vyřizovali jsme e- -maily, a udělalo se mu zle. Zavolala jsem záchrannou službu, odvezli ho a pak jsem se dozvěděla, že umřel,“ popsala také Aha! jeho asistentka Eva Michálková. Ačkoliv byl Kubera velice silný kuřák, který rád říkal, že nechodí k doktorovi, jeho skon mnohé zaskočil. Zejména proto, že ještě v sobotu řečnil na kongresu ODS a žádná indispozice na něm znát nebyla. Tedy až na jednu. „Ta šála, prosím vás, to není žádná frajeřina, jak mi tady někdo říkal. Kdybych ji neměl, tak už jsem mrtvý,“ pronesl v úvodu projevu, kde si postěžoval na vlezlou zimu. „V pondělí mnozí z nás nepřijdou do práce, protože ta zima je opravdu hrozná venku,“ dodal ještě. Netušil, jak prorocká budou jeho poslední veřejně pronesená slova...

ŽIVOTOPIS
• V roce 1994 se stal teplickým starostou, později jako primátor stál v čele města téměř čtvrt století, a to až do roku 2018.
• Do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2000, v listopadu 2018 se stal šéfem horní komory Parlamentu.
• Kubera, stejně jako jeho předchůdce ve funkci Milan Štěch (66, ČSSD), neměl vysokoškolské vzdělání.

PŘÁTELÉ OD DĚTSTVÍ
Předloni v září se svou ženou Věrou (72), s níž má dvě dcery, oslavil zlatou svatbu, tedy 50 let od sňatku. „Poznali jsme se už v první třídě, on chodil do druhé třídy. Rodiče spolu kamarádili, takže jsme spolu vyrůstali, a potom to vyplynulo do manželství,“ vzpomínala předloni pro Aha! Věra Kuberová. Svatba proběhla v září 1968, krátce po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Víte, že...
......Jaroslav Kubera byl prvním předsedou Senátu, který ve funkci zemřel, a zároveň vůbec prvním zesnulým šéfem horní komory Parlamentu?

ZAHRÁL SI BENEŠE
Vedle politického talentu Jaroslav Kubera předvedl svůj um i na stříbrném plátně. Ve filmu Toman režiséra Ondřeje Trojana si šéf Senátu střihl roli prezidenta Edvarda Beneše (†64). „Pan Kubera byl při natáčení trošku nervózní, což se mi moc hodilo. Protože prezident Beneš na tom nebyl po stránce zdravotní po válce už dobře, byl hodně nerozhodný, takže jsem z té nervozity udělal přednost. Scény tak působí úplně přirozeně,“ pochvaloval si Trojan.

KOUŘENÍ
„Můžu s kouřením kdykoliv přestat, ale já nechci.“ Tak Kubera obhajoval svůj zlozvyk. A zákony, které kuřákům ztrpčovaly život, tvrdě kritizoval. Dým však vadil i Kuberově ženě. „Nekouří mi naštěstí doma, to je výhoda,“ popsala předloni deníku Aha!. A kolik krabiček denně vlastně dal? „No comment,“ zněla obvyklá Kuberova odpověď.

SENÁT BEZ ŠÉFA, JAK DÁL?
Po úmrtí druhého nejvyššího ústavního činitele přecházejí pravomoci dočasně na místopředsedu horní komory, Jiřího Růžičku (71, za TOP 09). Ten by podle ústavního právníka Jana Kysely měl Senát vést nanejvýš po několik týdnů, a to do doby, než proběhne nová volba předsedy. „Žádným termínem nejsou vázáni, ale myslím si, že by už na schůzi, která má být v příštím týdnu, mohlo k volbě dojít,“ popsal Aha! proces Kysela. Růžička zase chce navrhnout k volbě nového předsedy mimořádnou schůzi, která by se konala v první polovině února.

MILOŠ MU »DAL HŮLKOU«
Ekologická hnutí, feministky či evropské dotace byly častým cílem Kuberovy mnohdy ostré kritiky. V tomto si notoval i s Milošem Zemanem. Oba ostřílené politiky spojovala také vášeň ke kouření. Když však Kubera nedávno oznámil svůj záměr navštívit Tchaj- -wan – ostrov, jehož nezávislost pevninská Čína neuznává, sklidil za to od Zemana tvrdou kritiku. „Pokud tam pojede, tak v tomto smyslu to přátelství končí,“ pohrozil prezident loni v listopadu. Kuberův záměr probírali politici ještě minulý týden na společném novoročním obědě. „Pan prezident mě praštil hůlkou do hlavy, velice málo. Když jsme odcházeli, on mně poklepal na moji tvrdou hlavu. Takže nemůžu si stěžovat,  bylo to příjemné,“ svěřil se Kubera na odchodu, že nakonec k žádnému rozkmotření nedošlo.

POHŘEB S POCTAMI?
Pokud si to bude Kuberova rodina přát, premiér Andrej Babiš (65, ANO) nevyloučil možnost uspořádat pohřeb se státními poctami. Vláda včera na úvod jednání držela za zesnulého šéfa Senátu minutu ticha.

REAKCE
Andrej Babiš (65), premiér a šéf hnutí ANO
„Téhle šokující zprávě jsem nechtěl věřit. Pana Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Byl to fajn chlap, úžasně vtipný člověk. Když se stal předsedou Senátu, tak to dostalo úplně jinou dynamiku. Je mi to moc líto. Upřímnou soustrast celé jeho rodině.“

Václav Klaus (78), bývalý prezident
„Jaroslav Kubera byl stálicí naší politické scény. Už si ji bez něho ani nedovedu představit. Byl netuctovým politikem, byl svůj, říkal nahlas názory své a ne názory někoho jiného, a proto ho lidi – jak v Teplicích, kde pětkrát primátoroval, tak v celé České republice – měli rádi. Nepodléhal žádným politickým módám, a proto byl vždy autentický. Na nic si nehrál. Bude nám v české politice chybět.“

Mirek Topolánek (63), bývalý šéf ODS
„Připadal mi nesmrtelný, nezastavitelný, nekonečný. Věřím, že i v kuřáckém nebi bude stejný jako tady. S cigárem, vtípky a velkým srdcem. Nás ale opustil. Chybí mi už teď.“

 Alena Schillerová (55), ministryně financí za ANO
„I když jsme byli v některých tématech oponenti, vždy jsem si ho vážila pro jeho pevné názory a neutuchající smysl pro humor, kterým dokázal odlehčit i tu nejvypjatější situaci. Jaroušku, bude to tu bez tebe smutnější.“

Petr Fiala (55), předseda ODS
„S velkým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů. Jaroslav Kubera byl výraznou osobností nejen ODS, ale celé české politiky.“

Jaroslav Kubera v pořadu Prostor X:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.