Vláda má velké plány: Víc peněz pro pracující, úleva matkám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vláda má velké plány: Víc peněz pro pracující, úleva matkám

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia)

V uplynulém roce se něco podařilo, něco zatím ne. Na čem chce vláda »makat« letos? Právě o tom se tento týden dohadovala koalice. A zatímco třeba ve sporu o paušál místo papírových stravenek kompromis našla, o zrušení superhrubé mzdy, které má pracujícím přinést pár stokorun navíc, ještě svede boj. Co nás čeká, v přehledu přináší deník Aha!.

Stravenková revoluce
PRAVDĚPODOBNOST: 99 %
Trochu po vzoru pohádkové »chytré horákyně« to dopadlo se sporem, zda zrušit papírové stravenky a nahradit je finančním paušálem. Škrtnout ty dosavadní »lístečky na jídlo« chtěla šéfka státní kasy Alena Schillerová (55, ANO), ale narazila u sociální demokracie. Špičky vládní koalice se nakonec dohodly, že bude možné obojí. Papírové stravenky zůstanou i v příštích letech, k tomu ale zaměstnanci budou mít nově možnost čerpat tento benefit i jako nezdaněnou částku k platu. Takzvaný stravenkový paušál má platit od roku 2021. Podle ministerstva má daňové zvýhodnění zůstat pro firmy stejné. Maximální možný příspěvek zaměstnavatele bude, tak jako dosud v případě stokorunové stravenky, 55 Kč za odpracovaný den.
Komentář Aha! : V tomto případě půjde o vítězství pro všechny, jen možná s výjimkou stravenkových firem. Zjednodušeně řečeno: stejnou výhodu, jen v jiné formě, budou moci čerpat všichni. Navíc i firmy, které nyní stravenky nemají, budou moci nabídnout finanční paušál.

Stát pomůže s výživným
PRAVDĚPODOBNOST: 80 %
Jak zlepšit situaci dětí, na něž rozvedený rodič neplatí alimenty? Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (38, ČSSD) uspěla s novým návrhem: Stát bude zálohované výživné vyplácet nanejvýš dva roky, a to rodičům, jimž partner neposlal čtyři měsíce celé soudem stanovené výživné. Maximálně ale půjde o 3000 korun měsíčně. Podmínkou vyplácení navíc bude, aby bylo na nezodpovědného rodiče podáno trestní oznámení a návrh na exekuci. Vyjít by to mělo na 434 milionů korun ročně.
Komentář Aha!: Organizace, které se problematikou zabývají, ale upozorňují, že 2 roky výpomoci nestačí a že by měla trvat do chvíle, kdy je dítě zletilé. To už je ale pro rozpočet výraznější »sekera«...

Konec superhrubé mzdy?!
PRAVDĚPODOBNOST: 50 %
Místo superhrubé mzdy, z níž daň de facto ukrojí 20,1 procenta, udělat »obyčejnou« hrubou mzdu daněnou 19 procenty. Takové jsou plány ministryně financí. Pokud by její návrh prošel, lidé by si napřesrok přilepšili o pár stovek. Kdo bere 30 tisíc, měl by k dobru přibližně tři stovky. Jenže to má háček. Stát by vybral o 25 miliard korun ročně méně. A to se nelíbí sociální demokracii. Šéf strany Jan Hamáček (41) to dokonce nazval Mission Impossible (Nemožná mise) v narážce na film s Tomem Cruisem. Souhlasit ČSSD prý bude jen tehdy, když se kvůli zrušení superhrubé mzdy nebudou krátit peníze na školství nebo zdravotnictví. Dál se bude o věci mluvit až na jaře.
Komentář Aha!: Není vyloučeno, že to dopadne jako vždy. »Kouzelnice« Schillerová na poslední chvíli najde potřebných 25 miliard v rozpočtu, a to nejlépe zrovna před říjnovými krajskými volbami!

+ jeden vládní nápad
Bez školy žádné dávky
Neposíláš děti do školy, ztratíš nárok na dávky. Tak přísně chce ministryně práce Jana Maláčová (38, ČSSD) postupovat proti rodičům, kterým školní docházka potomků neleží příliš na srdci. Ve spolupráci s ministrem školství Robertem Plagou (41, ANO) chce zajistit, aby rodiče dětí, které mají zameškaných víc než 100 hodin, přídavky nedostali. Výjimkou mají být jenom nepřítomnosti ze zdravotních důvodů. O této navrhované novince ale zatím vláda ani koalice nejednala.


+ jeden vládní rest
Důchodová reforma nebude?
Příprava důchodové reformy se vrátila do bodu nula jen pár dní poté, co ministryně Maláčová navrhla tři varianty a také tzv. solidární důchod pro všechny – tedy aby nejnižší penze tvořila třetinu průměrné mzdy (v současnosti by to bylo 10 500 Kč). Neře ši la a le, kde na t o vezm e st á tn í k asa. Koalice se proto rozhodla k debatě přizvat experty a řešení ještě oddálit! „Reforma si vyžádá delší čas,“ uvedl premiér Andrej Babiš (65, ANO). A nevyloučil, že do konce volebního období vláda s ničím, co by situaci vyřešilo, nepřijde.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.