Konec superhrubé mzdy: Jak zaměstnancům stoupnou platy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Konec superhrubé mzdy: Jak zaměstnancům stoupnou platy!

 (Zdroj: Modelový příklad ministerstva financí a výpočet Aha!, v němž je používána pouze sleva na poplatníka.)

Ulevit zaměstnancům se chystá ministryně financí Alena Schillerová (55, za ANO). Ta totiž plánuje v daňovém balíčku pro příští rok navrhnout zrušení superhrubé mzdy! Jenže tento krok vláda slibuje už dlouho!

O návrhu chce vicepremiérka a šéfka státní kasy jednat se sociálními demokraty v polovině ledna. Pokud by se superhrubá mzda opravdu zrušila, zaměstnanci by nově podle návrhu odváděli z hrubé mzdy daň z příjmů 19 procent. Nyní ve výsledku platí 20,1 procenta.

Nebyla shoda
Přesnou podobu změny ale rezort financí pořád připravuje. Zveřejnit by ji měl už na jaře a Sněmovna by se jí mohla zabývat v létě. „Návrh byl součástí daňového balíčku pro rok 2019, avšak po mezirezortním připomínkovém řízení došlo k jeho vyjmutí,“ uvedla pro Aha! Schillerová. Prý proto, že v koalici na tom nebyla shoda.

Nemusela být
Koncept superhrubé mzdy prosadil exministr financí Miroslav Kalousek (59,TOP 09) v rámci své daňové reformy v roce 2008. Jenže ta měla být zrušena už před pěti lety. „My jsme zrušení superhrubé mzdy schválili už v roce 2012 s účinností od 1. ledna 2015. Obě dvě současné vládní strany tento zákon zrušily, aby každý rok slibovaly, že ji zruší,“ řekl pro Aha! Kalousek. V minulosti se o její zrušení neúspěšně pokoušela i opozice. Kritikům se ale nelíbí, že by to znamenalo znamenalo výpadek ve státním rozpočtu kolem 25 miliard korun. 

Paušální daň i stravenky jinak
Ministryně financí plánuje od příštího roku i zavedení daňového a stravenkového paušálu. Paušální daň zhruba 5500 korun by mohli platit živnostníci s obratem do jednoho milionu korun a její součástí by měla být daň z příjmu a platby sociálního a zdravotního pojištění. Alternativou ke stravenkám by pak mohl být nově takzvaný stravenkový paušál. Zaměstnanci by ho dostávali samostatně na účet. Návrh má podporu Asociace hotelů a restaurací. Vadí jim totiž poplatky stravenkářským společnostem, které musí odvádět. Proti jsou naopak odbory.

Jak se počítá
Na výplatní pásce má každý zaměstnanec kolonku superhrubá mzda, kde vidí, kolik se všemi odvody stojí svého zaměstnavatele. Například pokud máte hrubou mzdu 25 tisíc korun, neplatíte v současnosti 15procentní daň z příjmu z této částky, nýbrž ze sumy o třetinu vyšší, a to z částky 33 500 korun. Daň se totiž vypočítává i z pojistného, které za vás odvedl zaměstnavatel, a vyšplhá se na více než 20,1 procenta z hrubé mzdy.

Vysvětlovat bude ve studiu
Šéfka státní kasy Alena Schillerová bude dnes od 14.30 živě ve Studiu Blesku. Rozhovor můžete sledovat na www.blesk.cz.

Přečtěte si
michalmazg...@...
7. 1. 2020 • 09:44

Bohuzel, povazuju jednani vlady za manipulaci s davem, protoze vytvaret v lidech pocit, ze je zamestnanec ztratovy je dezinformace. Zamestnavatel neplati za zamestnance, ale zamestnanec si vydelal a z toho se to plati,. Vlada svym tvrzenim vyvolava v lidech pocit, ze zamestnavatel je chudak, ze to on doplaci. Manipulace. Hruba mzda ma byt zrusena, ma zustat jen superhruba a lidi maji dostat povedomi o platech. Nechte si na to zpracovat studii.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.