Otřesná havárie - Vápno ve vodě zabilo tisíce ryb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Otřesná havárie - Vápno ve vodě zabilo tisíce ryb!

Rybář Jiří Hašek je zvyklý chytat ryby úplně jinak.
Rybář Jiří Hašek je zvyklý chytat ryby úplně jinak. (pro Aha! – Jan Dušek)

ČESKÉ MEZIŘÍČÍ – Otřesné! V Českém Meziříčí na Rychnovsku zemřely tisíce ryb. A to jen díky nepozornosti jednoho ze zaměstnanců místního cukrovaru. Z podniku totiž uniklo zatím nezjištěné množství nehašeného vápna. V délce asi sedmi kilometrů byla zasažena řeka Dědina.

Příčina úniku vápna se ale stále prošetřuje. „Domníváme se, že se jednalo o chybu lidského faktoru,“ řekl deníku Aha! ředitel závodu Jiří Světlík. Podle místních obyvatel se objevil na hladině řeky bílý povlak, mastné skvrny a během několika minut začaly ryby plavat břichem nahoru. Byly jich celkem dvě tuny.

„Byli tady kapři, štiky nebo třeba úhoři... A co máme teď? Vše je zničeno!“ řekl nám téměř se slzami v očích rybář Jiří Hašek. Případem se okamžitě začali zabývat inspektoři z ochrany životního prostředí. Zatím není možné určit rozsah škod, protože voda v řece byla o víkendu mléčně zabarvená. Škody by měly být spočteny během dneška. „Předpokládáme, že vápenné mléko se v další části toku postupně rozředí. Jiný zásah proti této látce není v tuto chvíli možný,“ řekla Zdena Vaňková z České inspekce životního prostředí v Hradci Králové. Podle inspekce hrozí cukrovaru za únik látky pokuta, o její výši se bude rozhodovat ve správním řízení.

Ředitel závodu slibuje, že se pokusí místním rybářům vyjít maximálně vstříc a veškeré škody spojené s nepříjemnou ekologickou havárií uhradí. Během neděle se do likvidace uhynulých ryb pustili místní dobrovolní hasiči. Podle odhadů budou práce trvat několik týdnů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.