Rodičovský příspěvek: Kdo si polepší a kdo ostrouhá? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rodičovský příspěvek: Kdo si polepší a kdo ostrouhá?

Rodičovský příspěvek. (ilustrační foto)
Rodičovský příspěvek. (ilustrační foto) (Profimedia)

Bitva o vyšší rodičovský příspěvek je dobojována, chybí už jen podpis prezidenta. Jsou v ní ale vítězové i poražení. Mezi ně patří ti, jejichž dítěti sice ještě nejsou čtyři roky, ale už si příspěvek vyčerpali, když zvolili rychlejší variantu. Avšak ani ti, kteří na »nášup« nárok mají, nemusí stihnout zvýšených 80 tisíc vybrat.

Nárok na příspěvek 300 tisíc budou mít samozřejmě všechny děti narozené po Novém roce. A také rodiče těch, jimž ještě nebyly čtyři roky, a kteří po 1. lednu budou stále příspěvek čerpat. Dochází tak k situaci, že dvě rodiny se stejně starými dětmi dopadnou zcela opačně. Jedni nárok na dalších 80 tisíc mají, druzí už ne, protože čerpali rychleji.

Stihnou to?
Vyhráno však nemají ani ti, kterým vyšší částka náleží. Nemohou totiž dostat vše najednou, ale budou si ji vybírat po maximálních měsíčních částkách odvíjejících se od předchozího příjmu. Ti, kdo příjem neměli, mohou mít nově nejvýš 10 tisíc, případně 15 tisíc u vícerčat. Kolik tedy kdo stihne vyčerpat? To bude záviset jak na maximální možné měsíční částce, tak i na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte. Pokud se ten čas krátí a rodič nemůže pobírat vysoký měsíční příspěvek, tak nakonec z »nášupu« stihne vyčerpat jen něco.


Práce i jesle
O zvýšení netřeba žádat, lze si ale na úřadu práce upravit měsíční částku, a to jednou za tři měsíce. Příspěvek lze brát a současně chodit do zaměstnání, dítě smí být nově umístěno v jeslích nejvýš na 92 hodin měsíčně, přičemž u staršího se docházka neeviduje. To, že zvýšený rodičák někteří dostanou a jiní ne, považují za diskriminační lidovci a hodlají se obrátit na Ústavní soud.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.