Počítačový virus v benešovské nemocnici: Nefungují přístroje, evakuace pacientů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Počítačový virus v benešovské nemocnici: Nefungují přístroje, evakuace pacientů!

Podle expertů se s největší pravděpodobností jedná tzv. vyděračský virus.
Podle expertů se s největší pravděpodobností jedná tzv. vyděračský virus. (Foto: Reuters)

Zákeřný počítačový útok! Benešovskou nemocnici v noci na včerejšek napadl počítačový virus, který zcela ochromil většinu přístrojů. Většina pacientů musela nemocnici opustit.

Včera před třetí ráno bylo virem zasaženo přes 300 počítačů, vybavení či stanovišť, které zajišťují chod nemocnice. „Najednou jsme se ocitli o třicet let zpátky v minulosti, v době, kdy se ještě nepoužívali počítače,“ řekl mluvčí nemocnice Petr Ballek. Většina pacientů byla přemístěna do špitálů v okolí, akutní ranní případy včetně porodů však nemocnice provedla. Včera odpoledne bylo záchrankou evakuováno devět pacientů z oddělené ARO a JIP. Situaci řeší na místě i počítačoví experti i policie a oprava potrvá až několik týdnů.

Útok vyděračů?
Podle expertů se s největší pravděpodobností jedná tzv. vyděračský virus (ransomware), který zpravidla po oběti požaduje za odblokování peníze, někdy až milionové částky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.