Tragédie v ostravské nemocnici: Vrah si vybíral čekárny podle lidí?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tragédie v ostravské nemocnici: Vrah si vybíral čekárny podle lidí?!

Šest mrtvých a dva zranění jsou po ranní střelbě ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Policie evakuovala prostor polikliniky.
Šest mrtvých a dva zranění jsou po ranní střelbě ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Policie evakuovala prostor polikliniky. (Blesk:Tomáš Ptáčník)

Vraždící monstrum Ctirad Vitásek byl pro své sousedy v Zábřehu dřív za sympaťáka. Naopak štamgasti v hospodě naproti jeho domu o něm tvrdí: Přetvařoval se!

Kdo vlastně byl muž, který v ostravské nemocnici zavraždil výstřelem ze zbraně šest lidí a další tři zranil? Vyrůstal v obci Jilešovice-Háj ve Slezsku na Opavsku. „Je to tragédie pro celou vesnici. Všichni se tu známe. K tomu se nedá co říct,“ řekla tu Aha! žena s kočárkem, která však upozornila, že Ctirada ve vísce často nevídala. „Znali jsme ho, ale moc sem poslední roky nejezdil,“ tvrdí. V zapadlé postranní uličce ve velkém domě s rozlehlou zahradou žijí jeho rodiče. O činu svého syna ani oni nemají sílu mluvit.

„Ne, ne, ne... Nic neřeknu,“ kroutil hlavou muž, který koukal z okna domu. Mnohem víc o střelci věděli lidé, vedle kterých žil v paneláku v Zábřehu. „Byl to sympatický člověk, při pozdravu se vždy usmíval, ženám držel dveře. Takový čin mi k němu nesedí,“ tvrdí sousedka z jeho domu v Horymírově ulici. Řada lidí tvrdí, že to byl velký amatérský sportovec. Dříve hrál hokej, rád jezdil na kole, lyžoval, udržoval se a pravidelně chodil do fitcentra. Když Aha! mluvilo s lidmi z protější hospody, ti o něm naopak moc pozitivně nemluvili. „Image slušného chlapa, kterou na veřejnosti nasazoval, byla jen zástěrka. Ke všem se sice snažil chovat hezky a mile, ale byl to úlisný hajzlík. To jeho milé chování byla spíš podlézavost,“ povídali štamgasti.

Případ je na počátku
Vrah šesti lidí Ctirad Vitásek (†42) se sám zabil, případ se zdá být ukončený.
Ale není, vše je na počátku. „Nějakou dobu bude trvat, než se podaří vyslechnout všechny svědky, kteří byli na místě nebo by mohli k případu něco říct,“ řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková. Vyšetřování se podle ní protáhne na měsíce.

Rval se v hospodě
Vitásek měl už v minulosti problémy se zákonem. Měl prý tři záznamy v trestním rejstříku. O jednom z nich promluvili i lidé z restaurace, kam chodil. „Byl u soudu, snad za hospodskou rvačku. Nepohodl se s chlapem a napadl ho. Věděli jsme o tom,“ tvrdili. Nepříliš pozitivně o něm psal i muž ze stejné čtvrti. „Masový vrah byl takřka můj soused. Málokdo asi ví, že ukládal ostravským černým pasažérům v minulosti pokuty. Pracoval totiž kdysi jako revizor dopravního podniku Ostrava, odkud byl ale po čase vyhozen. Za revizory hrával jako nadšený všestranný sportovec i fotbal,“ napsal Petr S. na Facebook.

Zabiják z ostravské nemocnice chtěl nejspíš zastřelit co nejvíce lidí. Svědčí o tom i trasa, kterou v nemocnici prošel. Hledal ordinace, kde bylo co nejvíc plno.

Ze studenta veřejným nepřítelem
Policie se včera znovu omluvila muži, kterého omylem podezřívala ze střelby v ostravské nemocnici a zveřejnila i jeho fotografii. Jde o mladého inženýra ze Slovenska, který absolvuje doktorandské studium na katedře geoinformatiky na Technické univerzitě v Ostravě. Omluvu přijal a nic nežádá. Policisté po úterním masakru zadrželi a následně pustili celkem pět mužů v červených bundách. „Bylo důležité dopadnout nebezpečného pachatele, který byl na pohybu. Neměli jsme moc informací. Důležité je, že jsme pachatele dopadli. Že byl dopaden velmi rychle,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Práci kolegů potvrdil Martin Ondrášek, 1. náměstek policejního prezidenta: „Z informací, které mám, moravskoslezská policie postupovala velmi rychle a velmi profesionálně a v tuto chvíli nevím o žádné okolnosti, která měla být naprosto zásadně jinak nebo která negativně ovlivnila tu událost a zákrok policie.“

Stav zraněné se zhoršil 
Čekání na zázrak. Bilance mrtvých po řádění Ctirada Vitáska (†42) v ostravské nemocnici ještě nemusí být konečná. Zdravotní stav ženy, kterou střelil do hlavy, je nadále kritický. Lékaři těžce zraněnou ženu v úterý operovali. Přesto stále bojuje o život. „Stav kriticky zraněné pacientky se bohužel ještě zhoršil,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. Dodala, že více se nemocnice nebude k jejímu zdravotnímu stavu vyjadřovat. Další dva zranění jsou mimo ohrožení života.

Peníze pro pozůstalé
Ostravští zastupitelé včera schválili pro pozůstalé po šesti obětech finanční dar ve výši 100 tisíc korun, pro zraněné pak 50 tisíc. Primátor Tomáš Macura (ANO) uvedl, že totožný návrh by dnes měli schvalovat i krajští zastupitelé. Pomoc by rodinám měla podle premiéra poskytnout i vláda. Dostaly by pak celkem 300 tisíc korun.

Tři mrtví z vězeňské služby
Mezi oběťmi šílence Ctirada Vitáska byli dva současní a jeden bývalý člen vězeňské služby. „Byla to shoda nešťastných okolností, byli v nepravý čas na nepravém místě,“ řekl Petr Dohnal, který vyloučil, že by šlo o cílený útok na jeho sbor. Kromě otce- hrdiny z věznice Heřmanice na místě zahynul jeho kolega (†39) z ostravské vazební věznice a muž, jenž působil u justiční stráže a od sboru odešel před 10 lety.

Za dceru položil život, matka dítě skryla pod věci
Zachránit život dětem! To bylo jediné, na co mysleli rodiče, kteří v čekárně traumatologické ambulance byli se svými potomky. Mezi střelce a dceru (12) se postavil táta Petr Š. (†49), Ctirad Vitásek ho zabil. Větší štěstí měla matka, která s dcerou (17) do čekárny teprve vcházela. Táta-hrdina byl členem vězeňské služby. „Pro nás je velkým hrdinou a jsem přesvědčen, že nejenom pro nás jako bezpečnostní sbor, ale pro celou naši zemi,“ řekl o něm generální ředitel Vězeňské služby ČR (VS) Petr Dohnal. Život své dcery (17) hrdinně bránila i Kateřina Veselková. V době útoku byly na chodbě před čekárnou. „Ozvaly se tři nebo čtyři výstřely a nějaký muž zařval, kryjte se, střílí! Skulila jsem se z lavice a hlavně jsem se snažila chránit svou dceru, schovala jsem ji pod bundu. Prošel kolem nás, několikrát vystřelil naprázdno. Pak se mu buď zasekla pistole, nebo mu došly náboje. 10. prosince jsme se podruhé narodily,“ popsala žena FTV Prima.

Vyzvedávají si věci od krve
Kdy už ta hrůza skončí? Zažili běsnění vraha a teď se probírají zakrvácenými předměty. Lidé, kteří v panice prchli, a pozůstalí po obětech si chodí na kriminálku pro věci, které na místě útoku zůstaly. „Přišel jsem si pro věci mé maminky, která tam zemřela,“ hlesl muž doprovázený plačící ženou. Policisté museli roztřídit desítky kabelek, dokladů, bund a jiných oděvů. „Některé jsou stále potřísněné krví,“ uvedl jeden z kriminalistů, který je vydával.

Expert Martin Hrinko: Situace »amok« se budou opakovat
Šlo vůbec masakru v ostravské nemocnici zabránit? Martin Hrinko, bezpečnostní expert CEVRO Institutu Praha, popisuje, proč to není možné...

Musíme tedy s takovými incidenty počítat?
„Nelze to nikdy předpovědět a ani tomu ve stávajícím systému zabezpečení nemocnic zabránit. Situace »amok« se budou opakovat. Už dříve jsem upozorňoval, že právě nemocnice jsou nejpravděpodobnější místa útoků a řádění střelce.“

Proč?
„Z důvodů vyšší pravděpodobnosti psychického kolapsu ozbrojeného útočníka. U někoho se může dostavit reakce organismu na medikamenty. Někdo může extrémně reagovat na zdrcující diagnózu nevyléčitelné nemoci nebo na úmrtí blízké osoby...“

Je šance tomu předejít?
„Nemocnice by měly přijmout bezpečnostní opatření. Veřejnost si musí uvědomit, že případné kontroly zavazadel ochrankou u vstupu do nemocnic budou časem standardem. Půjde nejen o ochranu personálu zdravotnického zařízení, ale také o ochranu pacientů, návštěv a ostatních lidí.“

A co policie?
„Policie má s podobnými případy zkušenosti, má i vyzbrojené a vycvičené policisty pro okamžitý zásah proti ozbrojenému pachateli prostřednictvím tzv. prvosledových hlídek, ale ty řeší situaci až v průběhu amoku pachatele nebo po útoku.“

Přímá svědkyně střelby v Ostravě o "popravách" v čekárně: Dceru jsem kryla tělem

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.