Paroubek má tajné eso proti Klausovi v prezidentských volbách: Bude to Svěrák?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Paroubek má tajné eso proti Klausovi v prezidentských volbách: Bude to Svěrák?!

Zdeněk Svěrák
Zdeněk Svěrák  (ČTK)

PRAHA – Kdo by mohl být v únorové prezidentské volbě nejvážnějším protikandidátem Václava Klause (66)? Možná populární scenárista a herec Zdeněk Svěrák (71)! Šéf ČSSD Jiří Paroubek má prý totiž »v rukávu« tajné eso, skutečnou těžkou váhu!

Kdo by mohl být v únorové prezidentské volbě nejvážnějším protikandidátem Václava Klause (66)? Možná populární scenárista a herec Zdeněk Svěrák (71)! Šéf ČSSD Jiří Paroubek má prý totiž »v rukávu« tajné eso, skutečnou těžkou váhu! „Jména vědce Václava Pačese či Jiřího Dienstbiera jsou jen bubliny. Paroubek chce skutečného soupeře Václava Klause představit s velkou pompou až v říjnu,“ tvrdí i deník MF Dnes. A vrcholní politici ČSSD, s nimiž včera deník Aha! mluvil, nevyloučili, že by oním tajným trumfem mohl být skutečně Svěrák. „Mně osobně by se líbil, má u lidí velké renomé. Tím ale nepotvrzuji, že to bude on,“ usmíval se včera mnohoznačně místopředseda sociální demokracie Milan Urban.

Podle Urbana strana jedná s více osobnostmi. „Jejich jména teď ale nemá smysl zveřejňovat, zatím se někteří z nich ještě ani nevyjádřili, zda by s kandidaturou souhlasili,“ říká. Svěrák by nevadil ani Davidu Rathovi (ČSSD). „Neměli bychom problém s ním jednat,“ řekl deníku Aha! Rath.

Zdeněk Svěrák se mezi možnými kandidáty na prezidenta objevil už před minulou prezidentskou volbou v roce 2003. I lidé si ho tehdy v průzkumech přáli za prezidenta. On ale kandidovat nechtěl. Pokud by se teď do boje o Hrad vrhl, byl by to pro něj s Klausem zajímavý souboj. Prezident totiž několikrát kritizoval jeho filmy. „Jsou pro mě příliš jednoduché, průhledné, polopatistické a chtějí se zalíbit divákům. Není to můj žánr,“ řekl Klaus v Lidových novinách. A o žánru Svěrákových komedií mluví jako o povolené komunální satiře, kterou za socialismu přinášel časopis Dikobraz. „Předstírají hloubku a vážnost tam, kde není, a na to jsem přecitlivělý.“

Vyjádření Svěráka k jeho možné kandidatuře se včera Aha! nepodařilo získat.

Podle bleskového anonymního průzkumu mezi obyčejnými lidmi i politiky, který včera deník Aha! provedl, jsou ale Zdeněk Svěrák a exprezident Václav Havel jediné dvě osobnosti, které mají šanci Klause porazit. Havel ale svoji kandidaturu opakovaně vyloučil – kvůli věku (70 let) i zdravotnímu stavu.

Dalším »velkým« jménem sociálních demokratů by mohl být expremiér Josef Tošovský, který má už jen minimální šanci na získání křesla šéfa Mezinárodního měnového fondu. EU i USA totiž podpoří jiného kandidáta. „Nevím, jestli by člověk s takovým škraloupem byl vhodným kandidátem. Já osobně bych s ním měl problém,“ naráží ale poslanec David Rath na nedávné odhalení, že Tošovský byl spolupracovníkem StB.

Vše ale také může dopadnout úplně jinak. Šéf Sněmovny Miloslav Vlček totiž připustil, že by ČSSD mohla podpořit současného prezidenta Václava Klause. Výměnou za křeslo šéfa Sněmovny pro Jiřího Paroubka…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.