Jan Kubů (49) z Litvínova: Mám nejvíc Gottů v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Kubů (49) z Litvínova: Mám nejvíc Gottů v Česku

Fanoušek a sběratel diskografie K. Gotta se svými poklady.
Fanoušek a sběratel diskografie K. Gotta se svými poklady. (Foto Aha! – Helena Lacinová a archiv Jana Kubů)

»Když jsem já byl tenkrát kluk« zpíval ve stejnojmenné písni Karel Gott (†80) a jeho fanoušek Jan Kubů (49) z Litvínova dodává: „Chodil jsem se sběrem, abych si vydělal a mohl si koupit Mistrovu novinku. Bylo mi devět.“ Po čtyřiceti letech je největším sběratelem jeho desek a kazet.

Vlastní 1535 nosičů z celého světa, které za svoji kariéru Gott vydal. Má je pečlivě roztříděné ve svém čtyřpokojovém bytě. „Chtěl bych sbírku vystavovat, aby lidé věděli, že v Česku žil člověk-zpěvák, kterému v zahraničí vycházely desky, které třeba doma nevyšly. Byl to fenomén,“ míní fanoušek. Do úplné Gottovy diskografie mu chybí asi dvě procenta Mistrových hudebních nosičů. Jeho sbírka je považována za největší v Česku. Zpěváka si oblíbil už v první třídě.

„Bylo mi šest let, když jsem začal Gotta poslouchat. Líbila se mi slova a melodičnost. Za tři roky jsem desky začal sbírat,“ popisuje Kubů. Zaměřuje se na ucelené komplety. „Třeba jedno elpíčko mělo v každé republice bývalého Sovětského svazu trochu jiný odstín obalu. Uměli i desky v jiných barvách. Mám žlutou, oranžovou,“ uvádí příklad. Má také přehled, kdy a v jakém období se která Gottova píseň hrála.

Sbírka Jana Kubů
◆ 400 singlů
◆ 300 CD
◆ 500 LP (215 zahraničních LP včetně 14 dvoudesek, 3 trojdesek a jedné čtyřdesky, 250 domácích LP včetně 11 dvoudesek a 2 trojdesek)
◆ 264 audiokazet
◆ 50 flexy karet
◆ 11 fonokaret ◆ 10 magnetofonových kotoučů (vyšly jen v Rakousku a tehdejší Spolkové republice Německo)

Návštěva na Bertramce
Mistra poznal i osobně. V roce 2005 ho ještě s kamarádem z fanklubu pozval Karel Gott domů na Bertramku. „Toho si nesmírně cením. Uměl naslouchat a neskákal do řeči. Byl potěšený, jaké desky mám ve sbírce,“ pochlubil se Kubů. Poznamenal, jaký byl jeho idol profesionál, a citoval ho: „Když jedu zpívat třeba do Francie, musím si nastudovat mentalitu tamních lidí a co rádi poslouchají. Nemůžu jim zpívat, co mají rádi třeba v Bavorsku.“ Lituje, že nemá z návštěvy fotku. „Byl jsem ostýchavý, fotoaparát jsem vůbec nevytáhl,“ říká Kubů.

Zprávě o smrti nevěřil
V noci na 2. října mu zazvonil telefon. Volal kamarád z fanklubu, že Mistr navždy odešel. „Zpočátku jsem zprávě nevěřil, až když se objevila i ráno v médiích. Musel jsem si přiznat, že k tomu došlo...“ popisuje Jan Kubů. Že se blíží konec, věděl právě ze zákulisí. Přestože rozloučení se Zlatým slavíkem probíhalo 11. října, kdy má jeho manželka narozeniny, jeli do Prahy před Bertramku zapálit svíčku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.