Jak ušetřit v topné sezoně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak ušetřit v topné sezoně

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (Profimedia)

Léto pomalu končí a před námi je podzim, tudíž mrazivé noci a chladná rána. Právě teď se tak vyplatí myslet na to, jak za topení co nejvíc ušetřit.

Na podzim a v zimě, oproti zbytku roku, více svítíme a navíc topíme. Jestli nechcete být účtem za topnou sezonu nepříjemně překvapeni, snažte se dodržovat pár jednoduchých rad. Váš rodinný rozpočet to ocení!

1. Zkrouhněte účty
Překontrolujte, jestli za energie neplatíte zbytečně moc. Přestože řada obchodníků energie zdražila, stále můžete najít výhodnějšího dodavatele, se kterým lze ušetřit. Při jeho výběru se ale nedívejte jen na cenu, ale prověřte si i to, zda se jedná o spolehlivou firmu s dobrým zákaznickým servisem.

2. Nedělejte v bytě tropy
Každý stupeň tepla navíc něco stojí. „Jestliže snížíme teplotu v přetopené místnosti jen o jeden stupeň, dojde ke snížení spotřeby energie až o šest procent,“ vysvětluje Libor Holub z Bohemia Energy. Navíc není třeba, abyste měli teplotu v každé místnosti stejnou. Za optimální se považuje teplota v místnostech okolo 20 °C, v místnosti na spaní pak určitě méně.

3. Vsaďte na fólii
Za topné těleso je dobré umístit reflexní fólii, která odráží teplo zpět do místnosti a zabraňuje tepelným ztrátám. Nejde o žádnou »extrémní vědu«, ale pár korun to ušetří.

4. Utěsněte, co se dá
Okna, vstupní dveře či dveře od balkonu opatřete těsněním. „Možná to nevíte, ale netěsnícími okny může v zimních měsících unikat mezi 30 a 40 procenty veškerého tepla,“ říká Martina Slavíková z E.ON. Přidejte závěsy, žaluzie nebo rolety, které nebudou topení zakrývat.

5. Zaměřte se na radiátory
Nespokojte se jen s tím, že radiátory topí. Nezapomeňte je pravidelně zbavovat prachu. A určitě je nezakrývejte různými ochrannými kryty nebo nábytkem, ani na nich nesušte prádlo.
Tip: Nepodceňujte pravidelné odvzdušňování, ideálně jednou za tři měsíce.

6. Nevypínejte topení
Odcházíte z bytu? Nevypínejte topení, jen snižte teplotu. Jestliže necháte byt vychladnout, o to více pak energie spotřebujete, abyste jej opět vytopili na komfortní teplotu. „Velmi často se setkáváme u zákazníků s tím, že ačkoli říkají, že topení často vypínají, nedaří se jim spotřebu energií za vytápění snížit,“ potvrzuje Holub.

7. Nezapomínejte větrat
I v zimě je větrání důležité pro udržení správného klima v místnostech. Stačí větrat krátce, ale intenzivně, klidně udělat i průvan. Pokud byste větrali jen na větračku, ale delší dobu, zdi by se ochladily a museli byste celou místnost v podstatě vytápět znova. Úspory na vytápění přinese i udržení relativní vlhkosti vzduchu, která by se měla pohybovat kolem 40 procent. Při nízké vlhkosti vzduchu totiž máme pocit, že si musíme přitopit.

8. Investujte do nového kotle
Vyšší účinnost a nižší spotřebu přinese výměna starého kotle za nový. Platí to především pro staré kotle na tuhá paliva. Celkové náklady na vytápění se podle druhu paliva a typu zdroje mohou lišit až o 40 procent. „Využít můžete státní podporu ve formě takzvané kotlíkové dotace, která může činit až 80 % nákladů z maximální ceny 120 000 korun,“ radí Slavíková.

Rada: Teplo začíná od podlahy
Uvažujete o změně vytápění? Přemýšlejte o podlahovém topení. Zachovává příjemnou tepelnou pohodu v bytě. Navíc může být teplota o 2 až 3 stupně nižší než při klasickém vytápění. To přináší až 15procentní úsporu nákladů.

 

Ušetříte a ještě pomůžete zachránit planetu:

https://madeinitaly.nativecnc.cz/

Přečtěte si
Mirka Nová
18. 10. 2023 • 13:16

Topná sezóna může být pro peněženku pěkná rána, to mohu potrvdit. Já jsem si letos pořídila na internetových stránkách https://www.zebra-shop.cz/rimske-rolety/ nové římské rolety. Kromě toho, že dodaly místnostem parádní vzhled, taky i super izolují. Všimla jsem si, že se mi teď v bytě drží teplo mnohem líp a účty za vytápění jdou pomalu dolů.

Lubica258
17. 2. 2020 • 20:53

Nám se podařilo za topení ušetřit tak, že jsme přestali topit elektřinou a místo toho jsme začali používat topné pelety. S topením je sice trochu víc práce, ale zato se teplo z kamen s tím elektrickým nedá vůbec srovnávat. Pelety si kupuji z https://www.pelety-premium.cz/topne-pelety-2/ , odkud mi přijdou narovnané na paletě, takže je pak akorát rovnou hážu do kamen.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.