Máte dost selenu? Vajíčka a ryby chrání tělo proti rakovině | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Máte dost selenu? Vajíčka a ryby chrání tělo proti rakovině

 (Profimedia.cz)

PRAHA – Dejte si pozor na selen! Podle vědců zvýšený příjem tohoto stopového prvku může snížit riziko vzniku určitých typů rakoviny, například rakoviny tlustého střeva, prostaty a plic. Selen je přitom obsažen hlavně ve vajíčkách a v rybách!

Selen snižuje riziko infarktu a tělo potřebuje selen i při akutních zánětlivých onemocněních. „Česká republika však patří k zemích s nízkým obsahem selenu v půdě,“ řekl Jan Kvíčala z Endokrinologického ústavu v Praze.

Podle odborníků by měla být denní dávka selenu přibližně 50 až 200 mikrogramů. Poměrně hodně selenu je ve vejcích, a to 23 mikrogramů na 100 gramů, a v rybách, kde se pohybuje kolem 30 až 35 mikrogramů na 100 gramů rybího masa.

Příliš nízká hladina selenu v těle ohrožuje činnost štítné žlázy. Je důležitý i pro reprodukční schopnost, protože ovlivňuje pohyblivost spermií a jeho nedostatek zvyšuje pravděpodobnost samovolného potratu.

Obzvlášť ohroženi nedostatkem selenu jsou kuřáci, protože jejich tělo využívá selen k aktivaci obrany proti škodlivým látkám. Ovšem pozor! Nadměrné množství selenu může vyvolat selenózu, která se projevuje česnekovým dechem, padáním vlasů, lámavostí nehtů, případně nevolností.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.