Prudká změna počasí - Ochladí se o 11 °C! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Prudká změna počasí - Ochladí se o 11 °C!

Od středy bude zase pěkná kosa.
Od středy bude zase pěkná kosa.

PRAHA – Babí léto, které trvá teprve od pátku, co nevidět zase skončí! Sluníčko bude hřát jako v létě ještě dnes a zítra, v úterý se už během dne začne obloha kabonit a v průběhu noci na středu se podle meteorologů prudce ochladí. Rtuť teploměru klesne až o neuvěřitelných 11 °C!


„V úterý začne od jihozápadu počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, která přinese více oblačnosti, srážky a výrazné ochlazení,“ předpovídá meteorolog Pavel Mařatka. Zítra bude krásných letních 25 °C, v úterý teplota klesne na 23 °C a ve středu opravdu přijde teplotní šok. Bude jen 9 až 12 °C!

Babího léta by si teď měli co nejvíc užívat všichni zahrádkáři a lidé starší čtyřiceti let. Proč? „Dnes i zítra čekáme přízemní mrazíky,“ říká meteorolog Mařatka s tím, že mráz může spálit kytičky na zahradách. A čtyřicátníci a starší budou změnu počasí cítit v kostech. „Při prudkých změnách počasí se většinou starší lidé necítí celkově dobře, objevují se u nich bolesti kloubů a jizev. Mezi starší počítáme i ty, co mají pouhé čtyři křížky,“ říká lékař Jan Kadleček.

Jak bude?

Dnes: Jasno, 17 až 21 °C.
Pondělí: Jasno až polojasno, 21 až 25 °C.
Úterý: Polojasno, postupně zataženo, 19 až 23 °C.
Středa: Zataženo, déšť, 9 až 12 °C.
Čtvrtek až neděle: Oblačno, 12 až 17 °C.

Proč nás všechno bolí?

„Pravá podstata není známa, ale souvisí s hladinou látek – hormonů v těle, které tlumí bolest, a s bioelektrickými vlivy. Při změnách počasí se totiž mění elektrická rovnováha v ovzduší,“ vysvětluje lékař. A co dělat, aby nás příroda při změnách počasí netrestala? „Pomáhá pravidelné otužování, pravidelný pobyt v přírodě a v období změn počasí úprava dávek léků, ale tu je třeba vždy konzultovat s lékařem,“ doporučuje Kadleček.


Autor: (frr)
Foto Aha! – Josef Mašek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.