Odškodné za nemoci z povolání! Na co máte nárok? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Odškodné za nemoci z povolání! Na co máte nárok?

Špatně se vám dýchá nebo máte záněty šlach? Možná se u vás projevila nemoc z povolání
Špatně se vám dýchá nebo máte záněty šlach? Možná se u vás projevila nemoc z povolání (Foto Profimedia.cz, ara)

Špatně se vám dýchá nebo máte záněty šlach? Možná se u vás projevila nemoc z povolání – stejně jako u mladého svářeče, o jehož příběhu jste mohli číst v předchozím vydání. Těchto chorob je podle vládního seznamu hned 86 a náleží vám za ně odškodnění. Není ale úplně jednoduché ho získat. Abyste nepřišli zkrátka, Aha! vám poradí, co a jak.

Včera jsme vás informovali, jaké profese jsou ohroženy tou kterou nemocí. A přinesli jsme vám i příběh mladého svářeče Davida (34), jehož práce málem stála život. Kvůli vdechování malých částeček kovu ze sváření se u něho rozvinula těžká pneumokoková infekce, která napadla obě plíce. David se dostal do špitálu za pět dvanáct a lékaři mluvili o zázraku, že přežil. Že u něho propukla nemoc z povolání, je nadmíru jasné, ale většinou se rozvinou za méně dramatických okolností. Pokud i vám vaše profese způsobila zdravotní komplikace, podívejte se na podrobný návod, jak získat odškodnění. Zajít s chorobou k lékaři je totiž jen prvním krokem v dlouhém a komplikovaném procesu.

KROK 1: Jděte k obvoďákovi
Pokud se domníváte, že máte příznaky některé z chorob na vládním seznamu nemocí z povolání, začněte tím, že zajdete ke svému obvodnímu lékaři. Ten může s vašimi domněnkami souhlasit, ale nemůže věc rozhodnout sám. Je pak nutné dojít do speciálně určené ordinace ve středisku nemocí z povolání, kam vás lékař pošle. Pozor: pokud by obvoďák váš názor nesdílel, tedy myslel, že vaše zdravotní potíže nemají s prací nic společného, můžete se do střediska vypravit na vlastní pěst. V obou případech budete potřebovat výpis ze zdravotní karty, který dostanete – někde za malý poplatek – právě u obvodního lékaře.

KROK 2: Vyražte do střediska
Lékaři ve středisku nemocí z povolání musí také posoudit, zda má vaše choroba skutečně souvislost se zaměstnáním. Pokud nabudou názoru, že ano, upozorní na to krajskou hygienickou stanici. Ta pak vyšle do firmy, která vás zaměstnává, své inspektory. Jejich úkolem je provést kontrolu pracoviště. Data pošlou na středisko. Tam pak vyhodnotí, jestli a do jaké míry jsou vaše potíže způsobeny podmínkami v zaměstnání.



KROK 3: Chvíli posečkejte
Pokud doktoři uznají, že vaše zdraví podlomila práce, může zaměstnavatel do deseti dnů od vydání rozhodnutí požádat o přezkum. Pak je na středisku, jestli svůj lékařský názor potvrdí anebo zruší. Ale nezoufejte. Kdyby lékaři hovořili ve váš neprospěch, máte také právo na přezkoumání rozhodnutí. A to ve stejném časovém úseku jako zaměstnavatel. A znovu je na středisku, jestli svůj názor potvrdí nebo ho přehodnotí.

KROK 4: Vezměte si peníze
Je-li vám onemocnění uznáno, máte ze zákona právo na odškodnění. To má hned několik podob a odvíjí se podle závažnosti choroby. Zaměstnavatel je ze zákona povinen být pro takové případy pojištěn. A pokud vám bude přiznána náhrada, zaměstnavatel vám musí dorovnat rozdíl příjmu, který vznikl v důsledku vypuknutí nemoci. Navíc má povinnost proplatit jednorázové výdaje spojené s léčbou jako bolestné nebo dokonce náhradu za ztížení společenského postavení. Ale pozor: pokud si navzdory nemoci najdete lépe placené místo, váš nárok na odškodnění zaniká.

Na toto máte nárok
*Pokud nastoupíte na nemocenskou, zaměstnavatel je povinen doplatit vám rozdíl mezi ní a vaším průměrným platem.
*Jste-li kvůli nemoci přeřazen na hůře placenou pozici, zaměstnavatel vám musí doplatit rozdíl mezi vaší současnou a bývalou (vyšší) mzdou.
*V případě invalidity vám zaměstnavatel ze zákona musí platit rozdíl mezi důchodem a platem. A to až do doby, než dostanete starobní penzi.




Krok 5: Nárok i po letech
Jak to s nemocemi bývá, mohou se projevit až po letech. I na to je ale myšleno. Odpovědnost za nemoc z povolání nese vždy poslední zaměstnavatel, u kterého jste pracovali v podmínkách vedoucích k propuknutí choroby. A nezáleží ani na tom, jak dlouho jste u něho byli. Odškodnění lze ale za všech okolností požadovat až od chvíle, kdy nemoc propukla. Pokud jste tedy v podniku skončili před třemi lety a projevila se u vás choroba, nelze si nárokovat peníze i za předešlých 36 měsíců.

Nemoci se mění
Seznam nemocí z povolání je aktualizován a schvalován vládou a v současné době má 86 položek rozdělených do šesti kategorií. Najdete ho na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí. Deník Aha! vybral přehled častých chorob způsobených pracovním prostředím.

Druhy chorob
*z chemických látek
Do této kategorie spadají choroby způsobené při plnění pracovních úkolů spojených s chemickými látkami nebo jejich sloučeninami. Ohroženi jsou lidé, kteří pracují v chemických závodech, při výrobě hnojiv a dalších místech, kde je k práci využívána chemie.
*Z fyzikálních faktorů
Sem spadají nemoci, které byly způsobeny vším možným od ozáření, přes typy práce, které ničí klouby až po nadmírný hluk. Objevují se tu nemoci kloubů a šlach například od práce se sbíječkou nebo jinými vibrujícími nástroji. Častým projevem nemocí jsou i problémy nervové soustavy a spadá sem i částečná ztráta sluchu spojená se zaměstnáním. Ohroženi jsou například dělníci na stavbách nebo třeba horníci.
*Respirační
Zaprášení plic různými látkami, tvorba vaziva v důsledku nadmíry prachu, ale i astma nebo rakovina plic. To je několik chorob, které stát uznává jako nemoci z povolání způsobené prašným prostředím nebo i vystavením radioaktivitě. Ohroženi jsou zaměstnanci v prašném prostředí, svářeči, ale i pracovníci v textilkách.
*Kožní
Do této poměrně úzké kategorie spadají nemoci způsobené fyzikálními, chemickými nebo biologickými faktory. Jde o různé vyrážky a ekzémy. Často tyto choroby mají lidé ve zdravotnictví.
*Způsobené parazity
Jde o takové nemoci, které mohl člověk chytit při styku se zvířaty nebo jejich parazity. A to i choroby, které si člověk v rámci svého povolání mohl přivézt ze zahraničí. Ohroženi jsou zemědělci, veterináři, ošetřovatelé.
*Způsobené ostatními faktory
Tato kategorie má v současnosti jedinou položku. Patří sem uzlíky na hlasivkách nebo těžká nedomykavost hlasivek, kdy je při práci namáhán hlas. Zde jsou ohroženou skupinou herci, zpěvác, dabéři apod.

Předseda odborů Josef Středula (51): Za šéfem nechoďte
Kolik lidí trpí touto diskvalifikací? „Počet uznaných nemocí z povolání je kolem 1100 ročně. A pak jsou lidé, kteří trpí chorobou, která v České republice ještě nebyla uznaná jako nemoc z povolání. I díky technologiím se počet i definice chorob vyvíjí.“

Máte nějaké rady pro lidi?
„V žádném případě nepodceňovat situaci, informovat se, jaké nemoci v kterém povolání hrozí. Zdravotní rizika mohou být značná. V České republice je asi 9,5 tisíce pozic, které jsou karcinogenní, tedy se člověk vystavuje riziku rakoviny.“

Kdy jít se svým problémem za zaměstnavatelem?
„Určitě není dobré hned napoprvé kontaktovat zaměstnavatele a říkat mu, že nemoc souvisí s prací. Je tu riziko, že vás někdo propustí nebo zruší vaše místo. To si může ještě způsobit problém. Určitě by měl člověk zajít napřed za lékařem.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.