Řídíte a chcete se pomodlit? U Plzně je dálniční kaple! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Řídíte a chcete se pomodlit? U Plzně je dálniční kaple!

Železobetonová kaple stojí na parkovišti nedaleko Šlovic u Plzně.
Železobetonová kaple stojí na parkovišti nedaleko Šlovic u Plzně. (pro Aha! – Petr Havránek)

PLZEŇ – První dálniční kaple v Česku se brzy otevře na odpočívadle nedaleko Šlovic u Plzně. „Zatímco třeba u německých dálnic stojí takových kaplí kolem tří desítek, u nás jde o ojedinělý projekt,“ říká Petr Otásek ze sdružení Via Carolina, které stavbu organizuje.

První dálniční kaple v Česku se brzy otevře na odpočívadle nedaleko Šlovic u Plzně. „Zatímco třeba u německých dálnic stojí takových kaplí kolem tří desítek, u nás jde o ojedinělý projekt,“ říká Petr Otásek ze sdružení Via Carolina, které stavbu organizuje.

Kaple se otevře s ročním zpožděním. Původně měla být otevřena společně s obchvatem Plzně a tunelem Valík. Bude plnit více účelů. „Bude symbolizovat smíření sousedních národů, které dálnice spojuje. Také na ni umístíme pamětní desku obětem dálnice,“ vysvětluje Petr Otásek.

Na krátkém úseku obchvatu totiž zemřeli při autonehodách tři lidé ještě v době, kdy sloužil ve své provizorní podobě. Kaple samotná je velmi moderní stavba. „Jsou to taková moderní boží muka,“ popisuje autor kaple architekt Jan Soukup. Kaple měří dvanáct metrů a je ze železobetonu. Na obou stranách je do betonu vyříznut tvar kříže.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.