Markéta Pechová (40) z Liberce jako první přeplavala La Manche bez nohy a části plíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Markéta Pechová (40) z Liberce jako první přeplavala La Manche bez nohy a části plíce

Po 12:31 hodinách zpět na lodi.
Po 12:31 hodinách zpět na lodi.  (Foto pro Aha! – TJ Slavia Liberec, Markéta Pechová)

S chladnými mořskými proudy, medúzami a křečemi bojovala při své cestě přes kanál La Manche handicapovaná plavkyně Markéta Pechová (40) z Liberce. Jako první žena na světě bez dolní končetiny a části pravé plíce kanál přeplavala.

„Kdybych věděla, co čeho jdu, tak do toho nikdy nejdu,“ svěřila se včera Aha! rekordmanka. Tohle bylo první, co ji napadlo, když vylezla po 12 hodinách a 31 minutách na francouzský břeh. V chladné vodě uplavala kraulem 38,5 kilometru. Původně předpokládala, že trasa bude 44 kilometry dlouhá. „Prsa, při kterých si normálně odpočinu, jsem plavat nemohla kvůli mořským proudům. O to to bylo náročnější,“ pokračovala plavkyně. Právě silné mořské proudy přinášející chladnou vodu a okolní trajekty, které brázdily kanál, přidělávaly Markétě při plavání starosti.

Trajekty a proudy

„Myslela jsem jen na plavání – abych se soustředila, protože proudy byly silné; abych se vyhýbala medúzám; a také, abych se nedotkla lodi, protože to by mě diskvalifikovali,“ popisovala.

Start za svítání

Ještě před startemji její tým natřel speciální silnou vrstvou krému, jenž měl zabránit tomu, aby se jí vykrojené plavky, které musí plavkyně podle pravidel mít, nezařezávaly do kůže.

Od anglického břehu v Doveru odrazila v neděli v 6:20 hodin českého času (5:20 místního), čímž se jí splnilo přání pozdějšího startu. „Nerada vstávám a trochu jsem se toho bála, že bych musela plavat třeba od 3:30, jako to měli ostatní. Nakonec to vyšlo tak, že jsem startovala za svítání,“ popsala Markéta, která podle svých slov udržela od počátku až do konce stejné tempo. Při plavbě zažila dvě velké krize. První po třech a další po deseti hodinách plavání. „Měla jsem velké křeče,“ řekla plavkyně.

Teplá cola a polomáčené

Po cestě se Markéta Pechová občerstvovala ohřátou coca-colou, čajem s medem a citronem a dvakrát si dala hovězí vývar. „Na konci jsem už nic moc nemohla, jen jsem se snažila sníst polomáčené sušenky,“ popisovala.

Nádor nad kolenem

Ve 12 letech Markétě Pechové lékaři diagnostikovali zhoubný nádor nad kolenem. Když se zotavila po amputaci a roční chemoterapii, nemoc zaútočila znovu před nástupem na střední školu. Lékaři jí zjistili nádor na plicích a metastázy v břiše. Podstoupila operaci, kdy přišla o část pravé plíce a musela podstoupit transplantaci kostní dřeně. Po léčbě začala s atletikou – házela diskem, oštěpem a koulí. V 19 letech se stala vicemistryní. Evropy v hodu oštěpem. Dnes patří mezi tři nejlepší dálkové plavkyně v Česku. S plaváním začala před dvaceti lety.

Podpora z lodi

Poslední stovky metrů k francouzským břehům, kde se podle Markéty teplota vody snížila vlivem mořských proudů až na 16 stupňů Celsia, ji ve vodě podporoval její plavecký partner Filip Pytel. Z lodi výkon sledovali a povzbuzovali dva členové mateřského plaveckého klubu TJ Slavia Liberec. „Když jsem vylezla na loď, mohla jsem chodit, ale byla mi zima. Vlastně mi po celou dobu byla velká zima. V noci jsem pak měla velké bolesti hlavně levé ruky,“ zmínila Markéta, která se svým týmem vyrazí dnes zpět do Čech. Od září ji pak čeká nová práce v Krajské nemocnici v Liberci.

Víte, že

…startovné na možnost přeplavat La Manche stojí plavce tisíc liber (28 300 Kč)? Dalších 250 tisíc korun musí mít závodník na loď a asistenční doprovod přes kanál.
…Česká republika je na 1. místě na světě v přeplavbě kanálu La Manche mezi zeměmi bez moře. Celkově je na 15. místě v počtu přeplaveb na světě.

Rekordy La Manche

1. muž: Angličan Matthew Webb, 1875, čas 21:45
1. žena: Američanka Gertrude Ederleová, 1926, čas 14:39
1. Čech: František Venclovský, 2. pokus, 30. července 1971, čas 15:26
1. Češka: Ludmila Jelínková, 3. srpna 1988, čas 10:28
1. Čech přeplavba v obou směrech: David Čech, 7. srpna 2006, čas 19:54
Nejrychlejší muž: Australan Trent Grimsey, 2012, čas 6:55
Nejrychlejší žena: Češka Yvetta Hlaváčová, 2006, čas 7:25
Zdroj: www.oceans-seven.cz

Rok 2020 má být rekordní. Trať chce zdolat 6 Čechů – mimojiné dvojčata Jakub a Vít Polanští (41) nebo matka Pavlína (55) s dcerou Janou (20) Procházkovi. Šestici doplní ještě Jakub Valníček (49) a Zdeněk Sláma (41).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.