Rodiče pozor! Dětem škodí rohlíky i sýry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodiče pozor! Dětem škodí rohlíky i sýry!

Předškolní děti by neměly jíst celozrnné pečivo. Když rohlík nebo housku, tak jedině klasickou bílou.
Předškolní děti by neměly jíst celozrnné pečivo. Když rohlík nebo housku, tak jedině klasickou bílou. (Profimedia.cz)

PRAHA – Jednohubky, pizza, hamburger nebo kuřecí polévka, i takové jsou podle celorepublikového průzkumu »Jak jedí české děti« snídaně školáků třetích tříd. A hrůzou vstávají lékařům vlasy i z dalších »dobrot«, jimiž se děti během dne cpou.

Jednohubky, pizza, hamburger nebo kuřecí polévka, i takové jsou podle celorepublikového průzkumu »Jak jedí české děti« snídaně školáků třetích tříd. A hrůzou vstávají lékařům vlasy i z dalších »dobrot«, jimiž se děti během dne cpou. Rodiče mladších dětí navíc doktoři varují i před jindy doporučovaným celozrnným pečivem a tavenými sýry!

Jídelníček většiny dětí v průzkumu ani trochu neodpovídá tomu, co doporučují doktoři. „Děti mají nadbytek bílkovin, který může vést např. k přetížení ledvin a jejich následnému onemocnění,“ uvádí lékařka Alexandra Moravcová z Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Hned dalším rizikem jsou sacharidy. „Vyšší příjem sacharidů dodává tělu množství energie, která se, pokud není kompenzována pohybem, ukládá v podobě tuku,“ říká Moravcová s tím, že sacharidy mohou způsobit i rozvoj cukrovky!

Lékaři varují i před upřednostňováním tavených sýrů. „Rodiče je považují za zdravou součást jídelníčku, neměli by to s nimi však přehánět. Tavené sýry obsahují tzv. tavící soli, které při nadměrné konzumaci odvádějí vápník z kostí,“ vysvětluje doktorka Moravcová a upozorňuje i na podávání celozrnného pečiva malým dětem. „Zcela určitě by ho neměly dostávat předškolní děti. Nemají vybavená střeva tak, aby jim neuškodilo,“ dodává Moravcová.

Takhle určitě ne!

  • 12 % dětí jí po 21. hodině. Poslední jídlo by měly konzumovat tři hodiny před spaním.
  • 42 % dětí jí málo ovoce a zeleniny. Měly by sníst 400 až 500 g denně!
  • Denně vypijí 1,5 litru tekutin, což je optimální pro třeťáky. Starší děti by měly vypít 2 litry.
  • 47 % dětí jí nepravidelně. Buď nesnědí pět doporučovaných jídel denně, nebo mezi nimi nemají pravidelné intervaly.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.