Spočítali jsme to: Jak opravdu zdražila česká klasika! Svíčková, segedín, řízek se salátem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Spočítali jsme to: Jak opravdu zdražila česká klasika! Svíčková, segedín, řízek se salátem...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock.com)

„A ještě stěžuju si, že mi podražili... i telecí plecko – prostě všecko!“ Spolu s Jaromírem Nohavicou (66) by takhle mohli lkát milovníci české kuchyně. Ceny potravin šly opět nahoru, a tak deník Aha! spočítal, co to za rok udělalo třeba s tradičním pokrmem vepřo knedlo zelo, svíčkovou či řízkem se salátem.

Ceny potravin, nápojů a tabáku﷯ meziročně podle nejnovějších údajů ČSÚ narostly﷯ o čtyři procenta. V rostlinné výrobě to přitom bylo o téměř 17 procent. „Ceny raných brambor se zvýšily o téměř 59 procent, obilovin o 10,8 procenta a olejnin o necelých 15 procent. Výraznější vzestup cen byl u ovoce a zeleniny,“ uvedl Jiří Šulc z ČSÚ. A tak se třeba z ceny brambor protáčejí panenky – jsou o téměř 60 procent dražší než před rokem. Ale nahoru šlo imaso, to v Česku velmi oblíbené vepřové o neskutečných 24 procent!

Sladké pro šetrné

Jak vyplynulo z propočtů Aha! za české pochutnáníčko si tak připlatí hlavně milovníci svíčkové, vepřové pečínky či guláše. A to zvlášť pokud dávají přednost bramborovým knedlíkům, které na rozdíl od těch zlevněných houskových zdražily o pětinu. Kdo chce ušetřit, nezbývá mu, než se podobně jako prezident Miloš Zeman (74), vrhnout na sladké. Ovocné knedlíky vyjdou o desetinu levněji než loni a podobně jsou na tom i oblíbené míša řezy.

Panáka hned

Pro zdražením pocuchané nervy těch, kteří se bez tradičních omáček neobejdou, máme ale radu. Jestli si hodláte dát něco ostřejšího na uklidněnou a myslíte tím panáka slivovičky, dejte si ji radši hned, než taky zdraží. Výrobci pálenky se Slovácka registrují letos podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy proti loňsku pouze pětinovou až třetinovou úrodu švestek, které jsou už dražší o 16 procent. „Letos se tak nutně vypálí méně pálenky, zejména pochopitelně vyhledávané slivovice. Ta tudíž zdraží v průměru zřejmě o deset až 15 procent,“ soudí Kovanda.

Přehledné tabulky najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.