Zpráva z nemocnic: 40 procent pacientů trpí podvýživou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zpráva z nemocnic: 40 procent pacientů trpí podvýživou!

PRAHA – Čtyřicet procent pacientů, kteří se léčí v nemocnicích, trpí podvýživou! Takové jsou výsledky průzkumů prováděných v českých špitálech. Co to pro marody znamená?


„Zhoršuje se u nich naděje na záchranu života, léčení trvá déle a nemocní častěji umírají,“ uvedl profesor Zdeněk Zadák, přední český odborník na výživu.

„Na základě laboratorních a jiných údajů bylo zjištěno, že se snížený stav výživy týká přibližně 40 procent všech nemocných,“ potvrzuje výsledky průzkumů docent Pavel Těšínský z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. U těchto nemocných dochází k horšímu hojení ran např. po operaci. „Absolvování chemoterapie nebo léčba orgánového selhání je složitější, a dražší než kdyby se předem věnovala dostatečná pozornost jejich výživě,“ dodává doc. Těšínský. Pokud se doktoři na výživu zaměří, stoupne sice její cena na nemocného o 15 tisíc za měsíc, ale zároveň za stejnou dobu klesne o 175 tisíc cena potřebných antibiotik!

„Není problém v tom, že by pacienti nedostávali dostatek jídla, ale v tom, že ho nedokáží nebo nechtějí sníst. Týká se to všech nemocnic,“ doplňuje profesor Zadák s tím, že problém je často v personálu nemocnic, který se dostatečně nemocným nevěnuje.


Autor: (wer)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.