Atletka Petra Vovesná (33): Přišla o ledviny! Teď má medaile! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Atletka Petra Vovesná (33): Přišla o ledviny! Teď má medaile!

Petra Vovesná po příletu z Bangkoku s dvěmi bronzovými za sprint na 100 a 200 metrů.
Petra Vovesná po příletu z Bangkoku s dvěmi bronzovými za sprint na 100 a 200 metrů. (pro Aha! – Markéta Hrušková)

PRAHA – Ve dvaceti dostala Petra Vovesná (33) z Mostu angínu, z níž se vyvinulo velmi vážné onemocnění ledvin. Před dvěmi lety jí ledviny zcela selhaly, musela začít podstupovat dialýzu a čekala na transplantaci.

Ve dvaceti dostala Petra Vovesná (33) z Mostu angínu, z níž se vyvinulo velmi vážné onemocnění ledvin. Před dvěmi lety jí ledviny zcela selhaly, musela začít podstupovat dialýzu a čekala na transplantaci. Několik měsíců po operaci se začala znovu věnovat oblíbenému sportu a v neděli přiletěla z Bangkoku, kde získala dvě bronzové ve sprintu na 100 a 200 metrů…

„Je to poprvé v mé sportovní kariéře, co jsem se zúčastnila tak velkého závodu. Všechno bylo nové, zajímavé a vzrušující – nemohu ani definovat svůj největší zážitek,“ říká Petra po návratu z 16. Světových sportovních her transplantovaných, kde byla jedinou českou sprinterkou.

„Atletice jsem se věnovala už na základní škole, pak i na zdrávce a při práci,“ vypráví zdravotní sestřička Petra, která musela se sportem přestat kvůli vážné nemoci. Tu nastartovala obyčejná angína. „Byl to šok, který přišel zničehonic, když mi bylo dvacet. Lékaři se snažili nemoc zastavit, ale už to nebylo možné,“ popisuje úspěšná atletka.

Ve dvaatřiceti byla Petra odkázána na dialýzu, protože funkce jejích ledvin definitivně selhala. „Naštěstí byla vhodným kandidátem na tzv. peritoneální dialýzu, kterou je možné provádět v domácím prostředí a mohla se tak plně věnovat svému synovi a pokračovat v zaměstnání,“ říká lékař Petr Machek z dialyzačního střediska Fresenius Medical Care s tím, že základním krokem k transplantaci je právě úspěšnost dialýzy.

Už po tři čtvrtě roce na dialýze byla Petra zařazena na seznam čekatelů na transplantaci. Na novou ledvinu, kterou jí úspěšně transplantovali v pražském IKEMU, čekala jeden měsíc. „Hned jak mi to lékaři dovolili, začala jsem sportovat. Tréninku před závody jsem ale mohla věnovat jen tři měsíce a v Bangkoku nebylo moc času na aklimatizaci,“ nebyla zcela spokojená se svojí sportovní formou Petra, přesto se dokázala umístit na stupních vítězů.

Pokud bude zdravotně v pořádku a podaří se jí získat sponzory, ráda by se zúčastnila příští rok Evropských her v Německu a v roce 2009 17. Světových her transplantovaných v Austrálii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.