Mýtné v Praze: Do centra za 100 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Mýtné v Praze: Do centra za 100 korun!

Primátor Pavel Bém je z pražské dopravy zoufalý.
Primátor Pavel Bém je z pražské dopravy zoufalý. (archiv)

PRAHA – Podle primátora hlavního města Pavla Béma je možné, že už v roce 2009 se bude v Praze platit mýtné za vjezd do historického centra. České metropoli slouží za vzor Londýn, kde zavedení mýtného před čtyřmi lety výrazně snížilo automobilový provoz.

Podle primátora hlavního města Pavla Béma je možné, že už v roce 2009 se bude v Praze platit mýtné za vjezd do historického centra. České metropoli slouží za vzor Londýn, kde zavedení mýtného před čtyřmi lety výrazně snížilo automobilový provoz.

Primátor Pavel Bém uvažuje o zavedení mýtného prozatím do historického centra města. Později by se zóna placeného vjezdu měla rozšířit až po hranice dokončeného městského okruhu. „V roce 2009 spustíme pilotní a o rok později reálný projekt zpoplatnění vjezdu do historické části města,“ uvedl primátor v rozhovoru pro MF Dnes. „Platit by se mělo padesát až sto korun na den.“

Magistrát ale neuvažuje o zavedení závor a výběrčích. V době moderních technologií se prý spíš bude jednat o čipové karty. A když policisté nachytají neplatiče, bude tvrdě sankcionován. „Bude to muset projít složitým jednáním a budou se muset změnit některé zákony,“ míní primátor. „Musíme se dotknout otázek kolem exekucí a právní odpovědnosti za řízení či vlastnění vozidla.“

Magistrát předpokládá, že po zavedení mýtného a dokončení obchvatu města se z magistrály stane poklidný bulvár. Proto si radní myslí, že Nuselský most a magistrála jsou ideálním místem pro vyzkoušení mýtného v praxi. „V New Yorku je taky běžné, že všechny komunikace, přivádějící dopravu do města, jsou zpoplatněny,“ tvrdí náměstkyně primátora Alžběta Rejchrtová.

Nesouhlasí s ní ale exprimátor Jan Kasl, který si myslí, že by neměla být zpoplatněna jízda na komunikaci, ale jen vjezd do historického centra. „Lidé si musí uvědomit, že mít auto v centru není automatismus. Je to určitý bonus, který zvyšuje kvalitu života,“ míní Kasl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.