Brnění pro potápěče: Žraloku, tak mě už hryzni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Brnění pro potápěče: Žraloku, tak mě už hryzni!

Z tygřího žraloka měl přece jen obavy.
Z tygřího žraloka měl přece jen obavy. (Foto National Geographic, Facebook, Sharksuits.com)

Zatímco většina potápěčů si na žraloky dává bacha a snaží se setkání s nimi vyhýbat, Jeremiah Sullivan je naopak vyhledává a vyloženě si přeje, aby ho pokousali. Na vlastní kůži totiž testuje svůj ochranný oblek.

Jeremiah se dobrovolně nechává kousat od žraloků už čtyři dekády. Začal u menších, postupně se propracoval až k obávanému žraloku tygřímu. Víc lidí zabije už jen žralok bílý. „Kousli mě mnohatisíckrát, házeli se mnou, pěkně mě potloukli, málem mi vyrazili zuby, spoustakrát mě pořádně požvýkali...“ popisuje s úsměvem pro server Daily Beast.
Přesto za celou tu dobu výzkumu neutrpěl vážnější zranění ani on a jeho kolegové, ani žádný žralok. „Ve všem jsem si docela věřil, ovšem tygří žraloky jsem si nechával na později. Jak se jednou zakousnou, dokážou udělat pořádnou škodu.“

Tento pětimetrový žralok kouše silou až 180 kg. Na tygřím žralokovi testuje nejnovější model obleku, který má ochránit i před ranou sekery. Vespod je kovová síťovina, podobně jako rytíři nosívali drátěnou košili, některé modely navrch doplňují pláty z tvrdého plastu.

Stojí od 114 tisíc Kč za ocelovou verzi po 568 tisíc za výrazně lehčí titanovou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.