Statistici to spočítali. Brambory: Rekordně vysoké zdražení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Statistici to spočítali. Brambory: Rekordně vysoké zdražení!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (D. Černovský a scom)

Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Těžko říct, jestli tohle rčení platí. Co je ale na beton: i ty nejmenší brambory jsou letos historicky nejdražší. Za rok podražily téměř o polovinu a v červnu se průměrně kupovaly za 27 korun! Stouply ale i ceny i další zeleniny, vepřového a také dovolených.

Podle nejnovějších statistických dat v meziročním srovnání ceny stouply o 2,7 %, mezi květnem a červnem se pak zvedly o 0,2 %. „Z potravin byly meziměsíčně dražší zejména nealkoholické nápoje, vepřové maso nebo jogurty. Vzrostla též cena brambor,“ uvedla Pavla Šedivá z Českého statistického úřadu.

Prokleté sucho

I když ve velkém srovnání Aha! je »skokanem roku« okurka, jen o desetinky procent za ní skončily brambory. Bez těch si přitom málokdo vůbec dovede představit každodenní vaření.

„Cena brambor se vyhoupla na historické maximum 27 korun za kilogram. Důvodem jejich rekordního zdražování je loňské sucho a třetí nejhorší úroda v historii sledování od roku 1920,“ vysvětluje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podle něj se ale už blýská na lepší bramborové časy. „Nejdramatičtější fázi cenového růstu však už mají brambory i další zelenina typu cibule nebo zelí za sebou,“ ujišťuje Kovanda. Podle něj tlak na ceny potravin zmírní.

Bude lépe

„Příznivě působí prvotní odhad letošní sklizně obilovin v ČR, který je nejvyšší minimálně od roku 2010,“ tvrdí Kovanda. Optimistou ohledně vývoje cen je také ekonom Vladimír Pikora z NextFinance. „Očekáváme, že inflace bude slábnout s tím, jak ekonomika ztrácí dech. Ale bude to jen velmi postupné, protože domácnostem meziročně vzrostly reálné příjmy,“ uvedl.

Dovolené zhořkly kvůli boeingům

Kromě drahých brambor a třeba i vepřového masa se na růstu inflace projevily i »mastnější« dovolené, oproti květnu stály o 6,7 % víc. „Cenové tlaky v oblasti »last minute« zájezdů jsou letos umocněny odstavením problémových boeingů typu 737 MAX,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda. Víc ale lidé museli dát také za bydlení, energie a služby. Například nájemné vyskočilo o téměř 4 %. Naopak příznivý vliv měly v meziměsíčním srovnání levnější pohonné hmoty, které předtím od března zdražovaly.

Zajímavé tabulky najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.