Rádce Aha! Jak se stát odborníkem na maso | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Jak se stát odborníkem na maso

Grilování má svůj svatý grál a tím je hovězí steak.
Grilování má svůj svatý grál a tím je hovězí steak. (iStock)

Grilování má svůj svatý grál a tím je hovězí steak. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je nutné vybrat si kvalitní maso a znát pár triků. Aha! je má v malíčku.

Jaké maso vybrat?
● Opravdu chutný steak musí být vždy vyzrálý, čerstvé maso se na gril nehodí. Nejlepší kousky pocházejí z jalovice staré do 30 měsíců. Na o něco nižším stupni je maso z býka starého 30 až 36 měsíců. Poslední je mladý býček starý 18 až 22 měsíců.
● Co se týče druhů, vyzkoušejte například rib eye steak z vysokého roštěnce nebo steak z nízkého roštěnce. Velmi chutný je rump steak ze zadního hovězího. Jedinečnou libovostí a křehkostí se vyznačuje steak z hovězí svíčkové. Ideální je maso v biokvalitě, pokud jste z venkova, zkuste najít místního dodavatele a pak se můžete směle měřit s luxusními restauracemi.

A hurá na gril
● Před grilováním maso vyndejte z lednice alespoň na 30 minut, a pokud je to třeba, osušte je papírovou utěrkou.
● Vyzrálý kousek není třeba dopředu nijak nakládat ani marinovat. Naporcované 2 až 3 cm tlusté plátky lehce potřete olejem a položte na rozpálený gril. Po chvíli se steak zatáhne a sám se od povrchu pustí, poté jej otočte.
● Rare varianta se na každé straně bude připravovat 2 až 3 minuty, pro medium platí 3 až 4. Maso by mělo zůstat přirozeně šťavnaté.
● K obracení použijte grilovací kleště, abyste zbytečným napichováním nepřišli o šťávu.

Tip Aha!
Pokud nemáte dostatečně vyzrálé maso, zkuste triky. Vakuovačkou zatavte maso do fólie a nechte ho v ledničce v přihrádce na ovoce odležet třeba týden. Jde o takzvané mokré zrání. Když nemáte čas ani na to, naložte maso do směsi olivového oleje a jablečného octa, smíchaných v poměru jedna ku jedné. Pak stačí nechat maso odležet den.

Jednoduchý recept nejen y pro labužník

Potřebujete:
1 kg vysokého bio roštěnce (výška cca 3 cm), vločkovou sůl, 1 lilek, 3 červené papriky, 3 menší červené cibule, propláchnuté kapary, sůl, 1 utřený stroužek česneku, 2 lžíce extra panenského olivového oleje, lžičku vinného octa
Postup:
Roštěnec několik hodin před grilováním vyndáme z chladničky, aby dosáhl pokojové teploty. Zeleninu si nachystáme při rozpalování grilu, kdy je vyšší plamen. Opečeme ze všech stran lilek, papriky a cibule, až slupka zčerná. Jakmile lilek a cibule změknou, sundáme je z grilu a necháme vychladnout. Vychladlou zeleninu oloupeme (zásadně neoplachujeme) a zbytky zčernalých slupek očistíme papírovým ručníkem. Oloupaný lilek, papriky a cibule nakrájíme na proužky. Osolíme, posypeme propláchnutými a nasekanými kapary a pokropíme olivovým olejem.
Na patřičně odhořelém dřevěném uhlí zprudka ogrilujeme řez vysokého roštěnce. Jakmile ho položíme na gril, posypeme ho vločkovou solí. Po dvou minutách řez otočíme a další dvě minuty grilujeme z druhé strany a sundáme z grilu. Necháme krátce odpočinout, nakrájíme ostrým nožem na plátky a podáváme se zeleninou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.