Obžaloba viní rodiče z Ostravy: 6,5 roku krutě týrali syna! V 11 letech mu začalo peklo: Nadávky, mlácení, znásilňování | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Obžaloba viní rodiče z Ostravy: 6,5 roku krutě týrali syna! V 11 letech mu začalo peklo: Nadávky, mlácení, znásilňování

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Nevidíme takové zrůdnosti, nebo děláme, že je nevidíme... Spíše jako v nacistickém lágru než u milujících rodičů žil podle obžaloby šest a půl roku (!) Lukáš z Ostravy. Matka s otcem své dítě neskutečným způsobem týrali. Nakonec ho táta prý i půl roku znásilňoval. Včera trýznitelé stanuli před soudem.

Peklo začalo dnes devatenáctiletému Lukášovi, když mu bylo jedenáct let a chodil do čtvrté třídy. Denně ho rodiče podle obžaloby mlátili, tahali ho přes práh po zemi, až mu sedřeli na zádech kůži. Neoslovovali ho křestním jménem, volali na něj výrazy »ty č….u, p..o, k…o«.

Nedali mu jíst

„Neposkytovali mu dostatek plnohodnotné stravy,“ uvedl žalobce Tomáš Marek. Kluk byl v nejlepším případě o chlebu s máslem a polévce ze sáčku, tak mu nezbylo nic jiného, než začít jídlo z hladu krást po obchodech.

Neměl klíče od bytu, a když už ho máma s tátou pustili domů, zakazovali mu chodit na toaletu. „Stolici vykonával v restauračním zařízení nebo do igelitových sáčků, a ty potom vyhazoval ven z okna pokoje,“ popisoval situaci žalobce.

Pokus o sebevraždu

Lukáš si začal řezat žíly a jen těžko snášel, že na něj kvůli zanedbanému vzhledu i oblečení pokřikují ve škole »socko«. Než se předloni, v sedmnácti letech, z rodiny dostal, měl ho otec podle obžaloby chodit v noci pravidelně do pokojíčku brutálně znásilňovat.

Rodiče jakoukoliv vinu odmítají, matce hrozí osm a otci 10 let kriminálu.

Kdo může pomoci

Máte problémy, nevíte jak dál? Jste psychicky či fyzicky týráni? S důvěrou se anonymně obraťte na odborníky.

Linka Bezpečí, pro děti, mládež a studující do 26 let – nonstop a zdarma z pevné linky i mobilu na telefonu: 116 111

Bílý kruh bezpečí, linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí – nonstop a zdarma z pevné linky i mobilu na telefonu: 116 006

Senior telefon, linka důvěry pro starší 60 let – nonstop a zdarma z pevné linky i mobilu na telefonu: 800 157 157

Znalci: Lukáš nelže

Soud přizval ke spolupráci znalce Ladu Borovičkovou a Mieczyslawa Cieśla, oba mají za to, že Lukáš nemá sklony k patologické lhavosti. „Rovněž námi nebylo zjištěno, že by byl naveden za strany jiné osoby. V rodině docházelo k týrání,“ stojí v jejich odborném posudku.

Jídlo jako psovi

Z výslechu staršího bratra Lukáše vyplynulo, že měl otec znásilňovat i jeho, než ho rodině odebrali a dali do dětského domova. I jeho matka bila, a co se týká jídla, dávali mu ho na chodbu »jako psovi«. Nepamatuje si, že by mu kdy matka projevila lásku.

Nikdo nic neviděl, o pomoc si napsal

Přestože spolužáci, pedagogové nebo sousedé viděli Lukášův zubožený stav, nikdo nepátral celá dlouhá léta po jejich příčině. Když už nevěděl jak dál, napsal dopis sousedce, které celou hrůzu svého života svěřil. A doslova žádal, aby si ho přímo ze školy »vzala sociálka«, a aby jeho dopis zanesla na policii, že už doma prostě nemůže dál trpět. Situací se tak v květnu 2017 začal zabývat Orgán sociálně-právní ochrany dětí a Lukáš skončil v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.