Takhle stěhují zlého tygra: Amur zuřil a prskal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Takhle stěhují zlého tygra: Amur zuřil a prskal

Tygra Amura uklidňoval i samotný ředitel zoo Josef Frais.
Tygra Amura uklidňoval i samotný ředitel zoo Josef Frais.

HODONÍN – Velké stěhování velkých koček! Takové drama hodonínská zoo dosud nezažila. Vedle vzácných, v přírodě už vyhynulých lvů berberských musejí do nových výběhů i největší kočkovité šelmy planety – tygři ussurijští. A vůbec se jim to nelíbí.


Lvi a tygři dostanou v Hodoníně nové ubikace v unikátním vzdělávacím centru, jehož budou chloubou. Ošetřovatelé se na akci »kulový blesk« dlouho připravovali. Zapojil se do ní i ředitel zoo Josef Frais. Kočkovité šelmy zásah do jejich poklidného soukromí pořádně rozčílil. Jako první z páru tygrů ussurijských přišel na řadu pětiletý obří samec Amur. Oddělení od družky Summy ho pořádně rozladilo a dával to temperamentně najevo. Prskal, sekal kolem sebe drápy, cenil zuby a do přepravní bedny nehodlal vstoupit bez boje. „Tak dramatické chvíle jsem dosud nezažil,“ řekl zkušený ředitel zoo Josef Frais.

Kliknutím zvětšeteOšetřovatelé zkusili běžnou fintu a dali mu do přepravky maso, kterému jindy tygr neodolá. Amur ale není žádný hlupák. Z rozruchu kolem klece vytušil zradu a odmítal do ní vkročit. Ošetřovatelé tedy museli zariskovat a trochu ho »pošťouchnout«. „Dobrá věc se nakonec podařila. V nové ubikaci s velkým výběhem bude za chvíli jako doma,“ tvrdí mluvčí zoo Bohuna Mikulcová.

Pruhovaný král hodonínské zoo je pořádný macek. Váží 250 kilogramů, na délku měří tři metry a v kohoutku je vysoký téměř 130 centimetrů. Bez své věrné družky Summy zůstal jen několik hodin. Po ní se do nového bydlení vydají i lvi berberští Šimon a Buzzeta.


Autor: (jč)
Foto pro Aha! – Bohuna Mikulcová

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.