Proslulou továrnu Felkl a syn připomíná výstava glóbů: A přece se točí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Proslulou továrnu Felkl a syn připomíná výstava glóbů: A přece se točí!

Výstava přdstavuje přes 60 glóbů.
Výstava přdstavuje přes 60 glóbů. (Foto Aha! – Dan Černovský, Středočeské muzeum )

Sádrové, slaměné nebo rozkládací! Přes 60 glóbusů zdobí muzeum v Roztokách u Prahy. Byly ručně vyrobené v továrně Felkl a syn, která je vyráběla v osmi velikostech, deseti provedeních a v 17 jazycích. Nejstarší kousek je starý 164 let.

Rakousko-uherskou firmu založil roku 1854 Jan Felkl (†70). Nejprve začal s výrobou německých glóbů, které šly dobře na odbyt. Postupně nabízel více velikostí a v roce 1861 se export rozrostl tak, že výrobky nabízel v 17 jazykových verzích. „Firma byla naprosto soběstačná, vše si vyráběli sami, od dřevěných stojanů přes sádrové koule po polepy a lakování,“ vysvětlila Aha! kurátorka výstavy Marcela Šášinková.
Zpočátku se vyráběly koule ze sádry, ty pak byly nahrazeny slaměnými lepenkami. Lišily se i polepy. „Tisklo se černě a mědirytina se ručně kolorovala. Pracný měditisk byl postupně vytlačen zrnitou litografií, která se opakovaně tiskla z kamenů. To umožnilo barevný tisk,“ upřesnila Šášinková.

Složité výpočty
Výroba byla velice náročná, včetně složitých matematických výpočtů a titěrných prací. Konečný glób se nakonec lakoval a následovala montáž na osu. Některé se doplňovaly o obzorník, hodinový kruh, kompas či poledníkový kruh.

Voják i zřízenec
Jan Felkl se narodil v rodině sedláka v Baníně u Poličky. Původně sloužil v armádě, poté se usadil v Praze jako zřízenec expedice novin. Koncem 40. let 19. století začal spolupracovat s Václavem Merklasem, který vyráběl malé zemské glóby. Když Merklas zkrachoval, přenechal mu veškeré vybavení. Nakonec vznikla samotnatná manufaktura, která se roku 1870 přestěhovala do Roztok u Prahy. Po Felklově smrti převzali zavedený podnik synové, kteří ho udrželi až do roku 1952.

Získali dva patenty
V roce 1900 získala firma rakouský patent na rozkladný glóbus. Pomocí malého knoflíčku šel otevřít na dvě polokoule, buď západní a východní, nebo severní a jižní. Některé glóbusy se mohly rozdělovat na čtvrtiny. Další patent byl udělen jako dodatek k prvnímu. Šlo o kombinovaný glóbus, kde ten zemský v sobě ukrýval nebeský. Nesl jméno učitele Františka Lohra. 

Z výstav do škol 
Výrobky byly prezentovány na velkých mezinárodních výstavách průmyslu a kultury. Dosahovaly úspěchů v Paříži, Vídni, Melbourne, Amsterdamu nebo v Praze. Glóbus byl pak schválen ministerstvem vyučování jako pomůcka pro školy obecné a měšťanské. Používal se však i na středních školách.

Model oběhu Země a Měsíce
Mimo glóby se manufaktura věnovala i jiným přístrojům. Telurium znázorňovalo mechanický oběh Země kolem Slunce a oběh Měsíce kolem Země. Tím se mimo jiné vysvětlovalo sluneční a měsíční zatmění. Planetárium (na snímku) bylo podobné, bylo ale navíc doplněno Merkurem, Venuší a Marsem. Dalším výrobkem bylo lunárium, které se skládalo z glóbu na stojanu a Měsíce, obíhajícího ručně kolem glóbu. Sololunárium obsahovalo navíc Slunce. 

Přísný řád mezi dělníky
Zaměstanci se dělili do čtyř tříd: učedníci, tovaryši a pomocníci, mistři a dílovedoucí. Ve své třídě se dále rozdělovali dle stáří a zkušeností. Pracovní doba byla od pondělí do soboty a od 6 do 18 hodin. V 8 ráno se snídalo, v poledne byla hodinová pauza na oběd, v 15 hodin se svačilo a v 18 hodin končila směna vyzváněním na zvonec. Povinností bylo mimo jiné svědomité a slušné chování, porušení se přísně trestalo.

Výstava Fenomén Felkl
Kdy? Středa až neděle od 10 do 18 hodin do 8.září
Kde? Středočeské muzeum, Roztoky u Prahy
Za kolik? 20 Kč, snížené 15 Kč, rodinné 50 Kč



Přečtěte si
milllikass...@...
9. 3. 2019 • 18:38

Unavený z neustálých pokusů o zhubnutí? Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > www.Takeslim.Com

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.