Češi jsou mobilní šílenci. Přístrojů i karet stále přibývá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Češi jsou mobilní šílenci. Přístrojů i karet stále přibývá!

Grafička Lucie Kořínková (29) - Tři mobily, šest telefonních čísel
Grafička Lucie Kořínková (29) - Tři mobily, šest telefonních čísel (Aha! – Karel Goldmann)

PRAHA – Skončila doba, kdy lidem stačil jeden mobil s jedinou SIM kartou. Stále více lidí má hned několik »simek«, a tedy i telefonních čísel. A počet karet v jejich kapsách se neustále zvětšuje! Operátoři totiž rozšiřují služby, které malá karta nabízí.

Čeští operátoři skutečně potvrzují trend, kdy lidé už nepoužívají jen jednu SIM kartu. Naopak, stále více lidí jich má hned několik. A přitom se zvyšuje počet těch, kteří z nich nikdy nevolají. Odhaduje se, že takových telefonních čísel může být až půl milionu! Operátoři totiž nabízejí simky s nehlasovými službami. Ty nabízejí řadu vymožeností, kromě jiného například možnost sledování firemních aut, ale také třeba sběr dat ze vzdálených pracovišť či hromadné rozesílání SMS. Kromě toho mnozí zákazníci často využívají karty pro připojení na internet.

Grafička Lucie Kořínková (29) - Tři mobily, šest telefonních čísel

Grafička Lucie Kořínková z Prahy si nedokáže představit, jak mohla bez mobilu dřív žít. Dnes má tři přístroje a dvakrát tolik SIM karet. „Na jednom jsem stále ve spojení s kolegy v práci. Jsem v pozici, kdy musím být stále při ruce. Druhý telefon je pouze pro osobní hovory. Totéž třetí. Rozlišuju ale mezi přáteli a známými, takže každé z těch skupin dávám jiné číslo. A k tomu jsem si pořídila i supervýhodný paušál na dlouhé telefonování,“ vysvětluje a s úsměvem dodává: „Naštěstí jsou dneska přístroje tak malé, že se všechny v pohodě vejdou do jedné kabelky.“

Technik Radovan Ziegler (51) - V klidu žije i bez mobilu

Radovan Ziegler naopak nemá jediný mobil. „Dokázal jsem celý život žít bez něj, tak nevím, proč bych to teď měnil. Ale hlavně je to žrout peněz. Platí se paušály, kredity, a navíc lidi láká používat ho ve chvíli, kdy to není nutné, a tedy zbytečně utrácet. Před několika dny jsem stál ve frontě v pekárně, kde se paní zřejmě manžela po telefonu ptala, jestli mají koupit deset nebo patnáct rohlíků. Za tenhle zbytečný hovor utratila minimálně pětikorunu,“ říká muž, který každé Vánoce úspěšně odmítá dárek v podobě mobilu. A to i přesto, že počet mobilních čísel už vysoko překročil počet obyvatel Česka. Na sto lidí tak připadá 130 aktivních čísel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.