V 50 letech se stal z Jiřího Bíny (72) cestovatel: Šlápl do pedálů a objel svět | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

V 50 letech se stal z Jiřího Bíny (72) cestovatel: Šlápl do pedálů a objel svět

V 50 letech se stal z Jiřího Bíny (72) cestovatel.
V 50 letech se stal z Jiřího Bíny (72) cestovatel. (archiv J. Bíny, Michal Protivanský)

Na bicykl sedl poprvé jako kluk, pak dlouhé roky na projížďky neměl čas. Kolo si Jiří Bína (72) znovu osedlal v padesáti a od té doby stihl na vlastní pěst objet svět. Zvládl rozmary počasí i přepadení, nikdy by ale za pohodlí domova nevyměnil ani den.

Na kole seděl naposledy přibližně ve čtrnácti, pak ho po několika desetiletích tátovi, který většinu života strávil v kanceláři, půjčila dcera. „A začal jsem jezdit. Nejprve po Čechách a Moravě, po lesích, turistických trasách...“ popisuje Bína.

A hned Nový Zéland

Po pěti letech zatoužil po větším dobrodružství. „Z náhlého popudu jsem si koupil anglického průvodce Cycling New Zealand. Řekl jsem si – když jsi za něj dal osm set korun, musíš něco udělat!“ vzpomíná. Koupil brašny, stan, spacák, nosiče na kolo a roku 2002 bez jediné zkušenosti s náročnou cestou vyrazil přes půl světa na Nový Zéland. Najel 2186 kilometrů. „Až tam jsem zjistil, kolik zbytečností s sebou mám. Zbavil jsem se štětky na holení, knížek, zámků na skříňky, plachty na kolo...“ Postupně ze svých tašek vyřadil spoustu nesmyslů. Věcí, bez nichž se na cestách krásně obešel.

15krát exotika

Něčemu ale zůstal věrný. „Jediné, co se mnou absolvovalo všechny cesty, bylo stále stejné kolo,“ popisuje. Na něm absolvoval 15 výjezdů od Austrálie přes Japonsko až třeba po Jižní Afriku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.